Kako da izbegnete najčešće greške prilikom kupovine stana u izgradnji

 

Budući da stanovi u novogradnji beleže značajno veću popularnost u odnosu na sekundarne stanove, a mahom i podrazumevaju cenu u skladu sa time, kupovina stana u izgradnji je solucija koja kupcima pruža mogućnost da pronađu nekretninu koja će odgovarati njihovim kriterijumima i mogućnostima. Kada je kupovina stana u izgradnji u pitanju, mnogi smatraju da imaju razloga da to smatraju nesigurnom investicijom, budući da je u pitanju investiranje u projekat koji još uvek nije u datom momentu finalizovan, dakle kupovina nečega što još uvek fizički ne postoji. Iz tog razloga je potrebno imati na umu ključne korake koji prethode konačnoj kupovini nekretnine u fazi izgradnje i doprineti na taj način bezbednosti ovog ulaganja.

Provera i odabir investitora

Prvi korak prilikom razmatranja kupovine stana u izgradnji je prikupljanje relevantnih podataka u vezi sa investitorom, budući da od njega u najvećoj meri zavisi uspešnost i finalizacija projekta. U Agenciji za privredne registre možete proveriti da li je investitor registrovan i dobiti informacije u vezi sa njegovim bonitetom. Potrebno je, međutim, imati na umu da vam ovi podaci koje vam APR može pružiti nisu garancija da će zgrada u kojoj želite da kupite stan biti završena, uknjižena itd. Zbog toga je dobro raspitati se u vezi sa njegovom reputacijom i dobiti preporuku agencije, kao i prethodnih kupaca. Budući da danas najveći broj kupaca interesuje novogradnja u Novom Beogradu, na tržištu je sve više investitora koji mahom ovako posluju i njima je u interesu da zavrede dobar glas, završavajući projekte na vreme, odnosno poštujući rokove za izgradnju i knjiženje zgrada.

Provera dokumentacije

Nakon odabira investitora, veoma je važno proveriti ukupnu dokumentaciju na osnovu koje se gradi zgrada, a koja podrazumeva i vlasnički list. Ono što bi trebalo da vas interesuje u ovom pogledu jeste da li je investitor zaveden kao vlasnik ili suvlasnik placa na kojem se gradi. Ukoliko ovo nije slučaj, investitor bi trebalo da poseduje ugovor koji je načinino sa vlasnikom, a u kojem je dogovorena zajednička izgradnja. Do ovih podataka možete doći proverivši vlasnički list koji se može izvaditi u katastru.

Pored provere vlasničkog lista, dokumentacija u koju biste morali imati uvid jeste građevinska dozvola, kao i potvrda o prijavi radova. Nemojte se ustručavati da zatražite potvrdu o plaćenim komunalijama na uvid, kao i naknadi za gradsko građevinsko zemljište.

 

Plaćanje i kupoprodajni ugovor

Kupoprodajni ugovor je dokument koji uglavnom sastavljaju investitori u ovakvim situacijama. Ne biste li bili sigurni da su vaši interesi zaštićeni ovim ugovorom, preporuka je da potražite pomoć advokata, koji će se iskontrolisati i protumačiti sve tačke ugovora. Dinamika plaćanja je na prvom mestu pitanje dogovora sa investitorom, ali je najbolje rešenje za vas kao kupca da dogovorite plaćanje u ratama, u odnosu na fazu izgradnje. Ovakav dogovor će značajno doprineti pre svega vašem ličnom osećaju sigurnosti povodom ove investicije.

Rizici kupovine stana u izgradnji

Ukoliko ste odlučili da kupite stan u izgradnji, trebalo bi da od samog početka budete osvešćeni po pitanju rizika koje ovo ulaganje sobom nosi. U osnovi, nijedna faza izgradnje zapravo nije oslobođena rizika i povremenih neplaniranih nepovoljnih ishoda. Jedini način da doprinesete bezbednosti svog ulaganja je da proverite sve papire koji prate projekat i reputaciju investitora, dok će pitanje da li će investitor imati dovoljno sredstava da završi izgradnju u dogovorenim rokovima, kao i pitanje da li će se držati rokova, ostati otvoreno.

Pored rizika kupovine stana u izgradnji, ovakvo rešenje stambenog pitanja je popularno iz veoma praktičnih razloga. Pored toga što podrazumeva redukovanu cenu novoizgrađenog stana, ovakva solucija pruža i mogućnost da učestvujete u nekim koracima kao što je odabir pločica ili parketa. Kao i svaka investicija većih razmera, ova kupovina zahteva jedan racionalan i temeljan pristup čitavoj stvari, ne biste li konačno bili sigurni da su svi izbori koje ste načinili i dogovori koje ste postigli doprineli tome da uslovi vaše saradnje sa investitorom budu u vašem najboljem interesu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget