Kada se radi spermogram, a kada spermokultura?

Analize od kojih muškarci često beže jesu upravo analize koje se tiču kvaliteta sperme i pokretljivosti spermatozoida, ali i otkrivanja određenih mikroorganizama u njoj. Međutim, ovo su analize koje su uredne da se rade na određenom vremenskom periodu, zbog više razloga i ne bi trebalo da ih se bojite. Posebno što se ne radi ništa posebno kako bi se uzorak dobio.

Spermogram i spermokultura se zasnivaju na analizi semene tečnosti, ali iz različitih razloga. Ako niste do sada znali koja je glavna razlika među njima, onda evo detaljnijeg pojašnjenja.

Kada se radi spermogram i koje su pripreme potrebne?

Parovi danas sve više imaju problem sa neplodnošću i teškim borbama kako bi došli do potomstva. Ceo taj proces zahteva da se zajedno bore oba supružnika, a kako je otkrivanje uzročnika kod muškarca lakše i brže, onda se odatle i počinje. Zato se i radi spermogram, kako bi se otkrile kvalitativne vrednosti spermatozoida. Sagledava se više osobina spermatozoida, njihov broj, pokretljivost, viskozitet i tako dalje, čime se otkriva da li je muškarac taj koji možda ima određenu smetnju koju treba rešavati.

Spermogram je najbrži način da se to otkrije, osnovna analiza od koje se polazi u ovakvim namerama, te je ne treba nikako zaobilaziti, niti se nje plašiti. Ono što je potrebno jeste da se zaključci ne donose nakon prve analize, već se skupljaju najmanje tri rezultata kako bi se u njih bilo sigurno.

Posebne pripreme nisu potrebne. Dan pre davanja sperme na analizu ne treba piti alkohol, konzumirati cigarete, niti lekove. Uz to, potrebna je apstinencija od seksualnih odnosa i ejakulacije dva do pet dana. Na taj način se dobijaju rezultati koji su relevantni. Najbolje je uzorak dati u samoj laboratoriji, ali može i kod kuće, za šta postoji posebna, sterilna čašica, uzorak se uvek daje nakon mokrenja. Bitno je da se uzorak donese najviše sat vremena od ejakulacije i to noseći ga ispod pazuha, jer se tu najbolje održava prirodna temperatura semene tečnosti. Na ovaj način će spermogram dati tačne vrednosti prema kojima se dalje sve posmatra.

Čemu služi spermokultura i kako se radi?

Spermokultura se radi kako bi se ustanovilo da li postoje mikroorganizmi u semenoj tečnosti koji izazivaju određene infekcije. Simptomi koji vam mogu ukazati da je potrebno da se spermokultura uradi su bol u jedan ili oba testisa, kao i osetljivost testisa do granica bola. Kada se bol oseća u donjem delu karlice, ali i kada je mokrenje otežano i bolno. Spermokultura se radi i kada se u spermi pojavi krv, kao i kada uz ove simptome počnu da se pojavljuju malaksalost i/ili povišena telesna temperatura.

Spermokultura pomaže da se ustanovi da li postoji određena infekcija koju je potrebno lečiti. Do infekcija, u najvećem broju slučajeva, dolazi seksualnim putem, ali može doći i kada postoji niska otpornost organizma na bakterije koje se u malim količinama normalno nalaze na prepuciumu, u uretri i slično.

Ne postoji posebna priprema za ove analize. Nakon mokrenja, masturbacijom se izbacuje semena tečnost koja se pakuje u sterilnu posudu u okviru laboratorije ili kod kuće, a onda se uzorak nosi u laboratoriju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget