Joga kao spas od života u velikom gradu

Život u velikim gradovima je uvek privlačan. Veliki broj ljudi, različitih ličnosti, struktura obrazovanja, stavova, mišljenja, sve to čini velike gradove privlačnim. Pored toga, uvek je važilo da mišljenje da veliki gradovi pružaju i veće mogućnosti, nebitno čemu te mogućnosti služe, ali one su tu u daleko većem broju, nego što je to slučaj sa nekim manjim sredinama. Usled svega toga, a naravno i samog prostranstva, veliki gradovi su oduvek bili nešto čemu se stremi. Beograd nam je svakako najbolji primer za to. Ali, veliki grad zna prilično da umori, život učini napornijim i stresnijim, a tada je potrebna nečija pomoć.

Svaki naporan dan, nedelja, period, u velikom gradu budu bar za mrvicu teži, jer joj se pridodaju neželjeni efekti velikog grada, kao što je okruženost asfaltom i zgradama bez zelenila, vreva, ogromna gužva koja u tim momentima guši, zastoj u saobraćaju, kašnjenje prevoza i slično. Odmor se može naći na brojnim stranama, a mi ga nalazimo u bavljenju jogom.

 

Joga Vračar

Vračar kao sam centar grada, nudi brojne mogućnosti i lepote. Od divnih ulica, restorana, parkova, preko susreta sa raznim ljudima. Osim toga, tu je i joga Vracar, kao mogućnost da se od svega toga pobegne. Ako se pitate zašto je ovo važno, odgovor je zapravo jednostavan, uvek je potrebno imati mogućnost brzog bega od onog što smeta, guši, donosi stres i nervozu, pa je tako joga Vračar postao primer postojanja ovakve veštine, filozofije i umetnosti življenja na dohvat svakome, jer nije po nekim daljim naseljima, ulicama, nego baš tu gde većina slučajno ili namenski prolazi. Osim toga, pored sveg sadržaja koji poseduje, joga Vračar čini još lepšim mesto za život, boravak u njemu ili jednostavno za jednu još ugodniju i lepšu posetu.

 

Šta je joga zapravo?

Joga predstavlja nauku, zapravo filozofiju i umetnost življenja. Sama reč joga znači ujedinjavanje, spajanje, a ono što se kod praktikovanja joge spaja jesu telo i um. Um se umiruje, pa se tako umiruje i telo, a njihovim ujedinjenjem se dolazi do potrebnog životnog balansa. Samim tim, pretpostavlja se da je um uznemiren, što negativno utiče na fizičko zdravlje, pa je potrebno doći do tog momenta ujedinjenja i smirenja. Međutim, kod onih koji preventivno praktikuju jogu, balans je prisutan uvek i svuda, pa se samim tim lakše, brže razmišlja, dolazi se do boljih zaključaka koji utiču pozitivno kako na privatan, tako i na poslovni život.

Vreme u kojem živimo je definitivno vreme stresa, napornih poslova, saradnji, napornih susreta među ljudima, tako da je svaki dan ispunjen bar i nekom najmanjom količinom stresa, što je dovelo do pojave anksioznosti kao moderne bolesti, koja je skoro prihvaćena kao normalna i očekujuća, to ujedno utiče na celokupno fizičko zdravlje, pa se javljaju brojni problemi sa srcem, raznim bolestima, koje mogu biti i fatalne. Pored fizičkih, sve su ispoljenija i psihička oboljenja. Upravo zbog toga, veštine poput joge, veštine koje ostvaruju balans i smirenost u ljudskom umu i telu, potrebne se kako bi se postojeće prepreke prešle bez posledica i kako bi se očuvalo psiho-fizičko dobro stanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget