Imate problem sa zubima – Sprečite njihovo propadanje uz zalivanje fisura

 

Sigurno ste primetili da na vašim zubima postoje žlebovi i majušne jamice. Njih možda ne možete tako lako očistiti od hrane i pića koliko god da četkate zube, pa se može dogoditi da zubno tkivo vremenom slabi i propada.

Proces stvaranja karijesa na svu sreću može se u današnjici preventirati. A sigurno se pitate kako?

Sprečite stvaranje karijesa uz zalivanje fisura

U pukotinama zuba hrana ima tendenciju da se zaglavi i teško čisti. One mogu biti toliko male da ih zubne četkice ne mogu adekvatno dohvatiti. Usled bakterija koje se nalaze u ustima dolazi do kvarenja, pogotovo ukoliko konzumirate hranu prepunu šećera, a koristite proizvode koji oštećuju gleđ. Ove prirodne šupljine tada postaju prave rupe na zubu. Da biste to izblegli informišite se kod vašeg stomatologa o tretmanu – zalivanje fisura. Reč je o tankim oblogama koje blokiraju sićušne jamice i sprečavaju karijes. 

Ukoliko se odlučite za stomatološku intervenciju, zahvaljujući zalivanjem fisura lakše ćete moći da očistite vaše zube i održavate oralnu higijenu. Samim tim, rizik od propadanja zuba biće manji. Ovaj preventivni stomatološki tretman ne izaziva bol i ne zahteva bušenje. Potpuno je sigura, pa je zastupljen i u dečijoj stomatologiji. Mnogi roditelji se mogu osloniti na zalivanje fisura kako bi usavršili negu zuba svojih mališana.

Da li se zalivanje fisura može praktikovati na mlečnim ili stalnim zubima

Zalivanje fisura se može praktikovati na bilo kojem zubu koji ima pukotine. Sekutići najčešće imaju duboke jame i lako mogu da se kvare, pa umesto da se deca izlažu bolnim stolatoloških zahvatima i lečenju korenskih kanala – adekvatnije je napraviti zahvat koji će preventirati sve to. 

Treba napomenuti, da nije svaki dečiji zub potrebno zaliti fisurom, bez obzira na pukotine. Važno je proceniti starost, verovatnoću kada će mlečni zub ispasti, procenu karijesa, istoriju zdravstvenih faktora i slično. Na osnovu svega toga, stomatolog može početi sa radom. 

Da li se zalivanje fisura može raditi na svim zubima istovremeno

Bez obzira da li je reč o zubima dece ili odraslih, zalivanje fisura se može obaviti na svim zubima koji imaju potrebu za tim. Ukoliko osoba oseti da je jedna poseta zubaru za takav poduhvat previše i ne može dugo vremena da sedi mirno, onda je koprisno da se radi zub po zub, pukotina po pukotina. 

Kako se vrši zalivanje fisura

Iako nema igala i tretman nije invazivan, tokom zalivanja fisura može biti usisavanja i blagog pritiska. Stomatolog pre svega priprema zube čišćenjem, a zatim nanosi tanki sloj u jamu i koristi specijalno svetlo. Masa uz pomoć koje se zub zatvara očvršćava i traje dugi niz godina.  

Usled toga, toplo je preporučljivo i za decu, i za mlade, i za starije osobe koje žele očuvati svoje oralno zdravlje. Često je isplativije pristupiti ovakvom tretmanu, nego dati mnoštvo novca na lečenje zuba, bavljenje karijesom ili vađenje.

Sve što vam preostaje jeste da zakažete stomatološki sastanak i razgovarate o ovom inovativnom tretmanu. U međuvremenu, dok to ne uradite – perite zube makar 2 puta dnevno, koristite fluoridnu pastu, izbegavajte slatku hranu i gazirana pića. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget