Idealne sadnice za dvorište

Iako se dosta govori o tome kako se šumski resursi stalno ekspolatišu, postoje primeri uzgoja i prodaje sadnica za pošumljavanje. Ljubav prema uzgajanju sadnica mora da postoji, jer od jedne obične grančice pravite novo živo biće. Potrebno je dosta vremena u uzgajanju sadnica, da bi se te iste sadnice na kraju prodale. U proseku od četiri do pet godina je potrebno da bi sadnica nekog drveta narasla do 170 cm i bila osposobljena za dalje rasađivanje.

Neki proizvođači  urkasnog cveća, pored same proizvodnje i prodaje sadnica nude i uslugu projektovanja parcele gde će se zasditi sadnice kao i njihovo održavanje. Pored ljubavi prema uzgoju sadnica neophodna je stručna osposobljenost od koje takođe dosta zavisi. Na svima ostalima ostaje da u svojim dvorištima, parcelama ili baštama zasade barem jedno drvo, i pored toga što ćemo ulepšati svoje dvorište ili baštu doprineće i planeti Zemlji.

Zanimljivu ponudu sadnica možete naći na sajtu rasadnika Flora ekspres.

Koja sandnica drveta je idealna za dvorište?

Obično se drvo sadi u blizni nekog popločenog prostora gde se mogu staviti sto, stolice ili ljušaka sa sedenje, gde rado volite da boravite sa prijateljima ili porodicom. Bez drveta uvek fali hladovina, lep miris, šum lišća… I obično niste sigurni koje stablo drveta bi Vam to obezbedilo i pitate se koje vrste drveća su dobre u te svrhe a koje loše? Evo nekih predloga.

Vrste koje se ne preporučuju u ovakve svrhe su:

  1. Lipa – što može da Vam zvuči pomalo čudno, jer je poznato da lipa širi lep miris oko sebe. Ono što je loše jeste to što ona ima alergena svojstva, ,,medna rosa“ koja stalno pada iz njenih krošnja čini da prostor ispod nje bude stalno lepljiv. Ima plitak korenov sistem što dovodi do toga da podiže beton ukoliko se on nalazi oko nje.
  2. Drvo javora – često viđamo po gradu i on je takođe lepog izgleda ali on ima plitak korenov sistem, podiže popločanje, u kasno leto i jesen formira mnogo plodova koji moraju stalno da se čiste i dolazi do pojave ,,medne rose“.
  3. Platan – je prikladan za mnoge namene, ali iz istih razloga kao drvo lipe i javora nije prikladan za Vaše dvorište.

Vrste koje se preporučuju:

  1. Albicija je lepo interesantno drvo koje formira kompaktnu krošnju, svojim izgleom podseća na istočnjačke vrste, brzo raste i lepo se pokazuje u prodaji sadnica u ovakve svhre i odlično se pokazala i u našim klimatskim uslovima.
  2. Mukinja (Sorbus aria) formira crvene bonice koje tokom cele zime ostaje na stablu i pruža lepu i prozračnu hladovinu.
  3. Žalosna vrba se često viđa po dvorištima kao drvo ispod kog može da se sedi, čija krošnja može da se orezuje i ona može da se formira na visini koja Vama odgovara. Ovo drvo brzo raste, i za kratak vremenski period dobijate odličnu hladovinu.
  4. Crveni hrast ne formira plodove, ima dobar hlad i raste brzo.
  5. Japnska trešnja ima prelepi cvet, i u periodu cvetanja izgleda neodoljivo. Cvetovi su sterlni, što znači da ne dolazi do formiranja ploda. Pruža lepu i veliku hladovinu.
  6. Katalpa koju neki zovu i vanilno drvo. Ima velike srcaste plodove, i njeni cvetovi u periodu cvetanja podsećaju na cvetove kestenja. Ono što je njena mana, jeste to što ona svoje listove formira krajem maja meseca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget