Dan pred važan ispit: šta treba da radite?

Trema pred svaki ispit je jedna sasvim normalna stvar. Onog trenutka kada trema sasvim nestane, to znači da ste se zaista navikli na fakultet, na polaganje ispita i na celu tu situaciju. Međutim, dok ne dođete do tog stadijuma sasvim je logično da će vas nervirati sitnice i da će vam biti teško da se usaglasite sa sobom. Kada imate važan ispit, sve možete osim da ostanete mirni i staloženi. Kada na red dođu važni ispiti, nikako ne možemo da budemo apsolutno smireni i da se ponašamo kao da se sutradan  ništa ne dešava. Morate da znate koje stvari treba da izbegavate veče pred važan ispit, a koje stvari treba da primenjujete.

Spavajte dovoljno

Nikako ne smete dozvoliti sebi da na ispit odete, a da prethodno niste dobro spavali. To i te kako može da se odrazi na vaše znanje, odnosno da vašu koncentraciju. Sve i da ste savršeno dobro naučili i spremili ispit, možda nećete uspeti da se skoncentrišete i nećete uspeti da odgovorite na sva pitanja koja vam profesor bude postavio. Važno je da spavate, da se vaš organizam odmori,  a vaše znanje slegne. Svaku moguću neprijatnu situaciju treba da sprečite. Ukoliko celu noć učite, spavate samo dva sata ili čak niti jedan sat, onda je sasvim sigurno da su greške u normalnom funkcionisanju moguće tog dana. Što više spavate, to ćete biti spremniji za ispit.

Preslišavajte se poslednjeg dana

Kada dođe dan pred ispit, neke teorije kažu da ne bi trebalo da otvarate knjigu. Međutim, to i nije baš tako jednostavno, s obzirom da studentima, pored tog dana uvek fali još jedan dan. Ukoliko poslednjeg dana zanemarite učenje, to se može loše završiti po vas. Zato poslednjeg dana, pokušajte da se prisetite svega onoga što ste naučili. Fokusirajte se na one teže oblasti, njih ponovite po više puta. Pređite i one lakše oblasti, za svaki slučaj. Ukoliko postoje delovi koje niste niti jednom prošli, nemojte da im se vraćate, već jednostavno ponavljajte samo one koje ste  naučili. Može vam se dogoditi da ništa od tog novog gradiva ne naučite, da propustite šansu da ponovite ono staro. Dobro bi bilo i da zamolite nekog da vas presliša.

Ukoliko koristite bubice – proverite da li radi oprema

U obzir se moraju uzeti i oni studenti, koji žele da koriste bubice na ispitu. Dakle ti studenti neće učiti veče pred ispit, nego će proveravati opremu. Proverite više puta da li sve radi savršeno. Zatim, ti studenti koji će koristiti bubice za ispit, moraju da ipak pročitaju malo gradivo. Jednostavno, moraju da budu upoznati sa gradivom i ne mogu tek tako otići na ispit. Bubice za ispite služe kako bi oni bez učenja položili ispite, ali ukoliko ne znaju o čemu se radi na ispitu i nikada nisu videli gradivo, mnogo će im biti teže. Bubice za ispite koriste oni kojima teško ide spremanje određenih ispita i koji jednostavno nemaju više vremena ili načina da polože neke ispite. Dakle, ukoliko se opredelite za bubice, onda je važno da taj dan pred ispit proverite njihovu ispravnost i uvežbate njihovo funkcionisanje. Veliku ponudu različitih tipova bubica za ispite možete pogledati na ovom sajtu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget