Da li su Maldivi samo za odabrane?

Maldivi su verovatno svima prva asocijacija na termin „raj na zemlji“, egzotična destinacija o kojoj maštamo, savršenstvo prirode koje ne možete doživeti nigde drugde na svetu. Poznati po besprekorno čistoj, tirkiznoplavoj vodi okeana, belim peščanim plažama, koje se protežu sve dokle vam pogled seže, i bajkovitim izlascima i zalascima sunca, atraktivna su destinacija koja privlači turiste iz celog sveta.

Maldivsku republiku čini skup od preko hiljadu i sto koralnih ostrva u Indijskom okeanu, od kojih je naseljeno nešto više od dvesta ostrva. Ova ostrvska država sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.5 m, država je sa najnižom nadmorskom visinom na svetu. Maldivi su većinski islamska zemlja, bili su kolonija Ujednjenog Kraljevstva sve dok 1965. godine nisu stekli nezavisnot. 

Šta treba da znate ako želite da posetite Maldive

Iako su atraktivni tokom cele godine zbog toga što se temperatura kreće oko prijatnih 30 stepeni celzijusa, važno je znati da na Maldivima postoje dve vremenske sezone. Prva je suva sezona (severnoistočni monsun) koja  traje od novembra do maja, a druga je vlažna sezona (jugozapadni monsun) koja traje od maja do novembra. Svakako, nećete pogrešiti koji god period da odaberete, ali je za stanovnike Evrope idealan izbor da Maldive posete za vreme suve sezone, kako bi uživali u „večnom letu“ u periodu kada je u njihovom delu sveta zima. 

Ako odlučite da odputujete na Maldive, neke od korisnih informacija su i da morate posedovati pasoš koji važi najmanje još narednih šest meseci, a da biste dobili vizu za boravak na Maldivima, morate imati potvrđenu rezervaciju sa imenom i adresom smeštaja i povratnu avionsku kartu. 

Takođe, Maldivi su savršen dodatak putovanju ako ste u poseti gradovima Južne Azije ili prestonicama Bliskog Istoka. Avionskim saobraćajem odlično su povezani sa Šri Lankom, Dubaijem, Singapurom, Abu Dabijem, Dohom i sl. 

Alkohol je strogo zabranjen u ovoj islamskoj zemlji i njegova konzumacija dozvoljena je isključivo samo u okviru privatnosti smeštaja. Postoje i pravila oblačenja, pa su lagane košulje sa dugim rukavima, duge haljine i pantalone koje prekrivaju kolena ono što će vam na ovom putovanju niti neophodno. Kupanje i sunčanje u bikiniju dozvoljeno je samo na privatnim plažama.  

Potrebno je da povedete više računa o zaštiti kože od UV zračenja. Kreme sa visokim zaštitnim faktorom, šeširi i naočare, olakšaće vam boravak na suncu koje je na ostrvima intenzivnije nego što ste navikli.

Istražite legendarna Maldivska ostrva

Napomenuli smo da je tek oko dvesta ostrva na Maldivima naseljeno i treba imati na umu da se većina luksuznih hotela nalazi na sopstvenom ostrvu. Međutim, kako biste iskusili sve lepote ovog idiličnog mesta preporučujemo vam da tokom boravka na Maldivima posetite više od jednog ostrva. Ovo možete uraditi tako što ćete za vaše putovanje odabrati više različitih smeštaja, od kojih je svaki na drugom ostrvu, ili tako što ćete ići na organizovane jednodnevne izlete do susednih i malo udaljenijih ostrva. 

Na Maldivima ćete iskusiti odmor u pravom smislu te reči. Ako ste od onih za koje odmor predstavlja mir, tišinu, izležavanje na ležaljci i kupanje u privatnosti, onda ste na pravom mestu. Uživaćete u nestvarno lepim plažama, šetnjama u vreme zalaska sunca i bogatsvu prirode kojim ostrva obiluju. Ako ste, pak, raspoloženi za aktivan odmor, dostupan vam je niz aktivnosti kao što su istraživanje koralnih grebena, izleti koji uključuju ronjene sa ajkulama, kitovima i delfinima, hranjenje raža i plivanje u sred okeana. Takođe, u zavisnosi od sezone, možete učestvovati u sadnji korala kako biste pomogli u očuvanju koralnih grebena. Flora i fauna je nestvarno bogata. Na ostrvima žive razne vrste tropskih ptica, papagaji, zmije i egzotični  insekti. Ostrva su ospunjena palmama i kokosom, možete probati najrazličitije vrste egzotičnog voća. 

U poseti Maldivima možete doživeti bezbroj nezaboravnih iskustava. Poseban doživljaj, koji je dostupan samo na nekoliko lokacija na celom svetu, pruža poseta ostrvu Vadhu na kome se nalazi „plaža koja svetli u mraku“.  Ovaj prirodni fenomen nastaje usled emitovanja svetlosti mikroorganizama planktona kojima je plaža ispunjena. Proces isijavanja plave svetlosti u mraku, personifikuje lepotu plaže i preporučujemo vam da ne propustite  ovaj impresivni fenomen.

Lokalna kultura i tradicija

Iako su Maldivi najpoznatiji po savršenim plažama čije fotografije preplavljuju društvene mreže, nikako ne smemo zanemariti bogato lokalno kulturno nasleđe. Doživećete drugačiju perspektivu kada upoznate lokalno stanovništvo. Samo na Maldivima možete doživeti fuziju malezijskih, šrilankskih, bliskoistočnih, indonežanskih i afričkih kulturnih uticaja. Neverovatnoj maldivskoj kulturi možete posvedočiti iz prve ruke tako što ćete prisustvovati živopisnim muzičkim i plesnim spektaklima lokalnog stanovništva. Upoznajte se sa tradicionalnim načinom života, prošetajte ostrvskim ulicama sa vodičem, osetite atmosferu običnih ljudi koji tamo žive, upoznajte ih, pričajte sa njima. Stanovnici Maldiva su srdačni i prijateljski nastrojeni, večina njih govori engleski jezik i otvoreni su za komunikaciju. Na ulicama možete sresti zanatlije koji izrađuju jedinsvene rukotvorine. U lokalnim kafićima i restoranima probajte lokalne grickalice, svežu ribu i morske plodove, tropsko voće, bezalkoholne koktele i začine. 

Doživite nezaboravan luksuz

Ako odaberete da budete smešteni u bungalovu (watter villa) koji se nalazi u okeanu, uživaćete u jedinstvenom osećaju mira i spokoja. Izolovani od ostatka ostrva, okruženi samo kristalno čistom vodom, možete da doživite „raj na zemlji“ o kome ste toliko slušali. Gostima luksuznih hotela uglavnom se nudi all inclusive program, koji uključuje spa tretmane, egzotične masaže, ali i iskustvo „slepog“ obroka, gde se gostima služi raskošna gozba od tri jela koju jedu sa povezom na očima, kako bi izoštrili čula i dodatno uživali u ukusu hrane. 

Kome je namenjen odmor na Maldivima?

Zahvaljujući nestvarno lepim plažama, bungalovima iznad vode i romantičnim zalascima sunca, Maldivi su visoko rangirana destinacija za koju se novopečeni bračni parovi odlučuju kada biraju savršeno mesto gde će provesti medeni mesec.

Međutim, Maldivi su podjednako pogodni za putovanje u društvu porodice ili prijatelja. Mnoga ostrvska odmarališta prilagođena su porodicama i sadrže sktivnosti za decu. Takođe, na Maldive možete doći i sami, ukoliko ste u potrazi za mirom i želite da se izolujete. 

Na Maldive dolazite da se opustite i uživate svim čulima, ostavljajući stres i brige kod kuće. Zbog toga je ovakav luksuz namenjen upravo svima, i nikako nije rezervisan samo za odabrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget