Da li se još koristi mlin za kafu?

Kafa je jedan od omiljenih napitaka u celom svetu. I dok se vrste kafa samo uvećavaju, osnovno je i dalje ostalo isto, da mlevenje bude dobro da bi napitak prijao.

Da li se još koristi mlin za kafu da bi se popila kvalitetna šoljica? Zašto je to navika kojoj se polako vraćamo? Otkrijte odgovore u nastavku teksta.

Mnogi od nas dan započinju sa šoljicom kafe. Čak i lekari preporučuju kofein iz kafe kao odličan način za bolju psihičku i fizičku spremnost organizma. Volimo miris, boju i ukus. Kafu pijemo i u društvu ili sami. Neko pije slatku, neko gorku, neko sa mlekom, ali svi volimo i uživamo u raznim vrstama kafe.

Ipak, mnoge šoljice kafe ne prijaju jer se iz kafe ne izvuče najbolje upravo zbog loše mešavine i nekvalitetnog mlevenja zbog čega se menja i ukus i ne uživa se jednako.

Zašto treba koristiti mlin za kafu?

Današnji mlinovi za kafu imaju malo sličnosti sa nekadašnjim ručnim mlevenjem. Ono što je upečatljivo jeste miris i kvalitet kafe koji se dobija mlevenjem i kuvanjem sveže kafe koja ima bolji ukus nego ona koja je mlevena i pakovana u kesice i stoji dugo vremena otvorena.

Osim njenog menjanja jer samlevena stoji dugo, kupovne mlevene kafe su često proizvod loših mešavina ili dodataka kao što je soja, a kada se koristi mlin za kafu sami birate najbolju kafu i pravite vrhunski proizvod.

Kafa je uvek sveža, mirisna pa zato i ima savršen ukus. Sve je više onih koji ulažu u kupovinu mlina za kafu i na ovaj način dobijaju vrhunsku šoljicu kafe uz savršen ukus svaki put.

Koji je najbolji mlin za kafu?

Kada se pitamo da li se još koristi mlin za kafu, treba znati šta se dobija sa novim modelima i koliko su korisni u svakodnevnoj upotrebi.

Električni mlin za kafu je nešto što bi svaka kuhinja trebalo da ima jer na jednostavan način priprema sveže drobljenu kafu neposredno za pripremu. 

Najbolji uređaj za mlevenje kafe melje sve vrste kafe. To olakšava pripremu različitih vrsta ovog crnog napitka uključujući i mlevenje za tursku kafu. Na ovaj način se sa jednim aparatom dobija uređaj za pripremu svih vrsta kafa, ali ne samo to. U mlinu za kafu se mogu mleti i:

  • Šećer

  • Začini

  • Orašasti plodovi

  • Semenke i žitarice

Na ovaj način se dobija fino mleveni prah različitih proizvoda koji se koriste u kuhinji i lako i brzo se dolazi do njega.

Važno je i da aparat za mlevenje kafe ima dosta programa za mlevenje, a najbolji imaju čak i do 22 režima mlevenja kafe, što omogućava komociju u radu. Trebalo bi da postoji automatska kontrola količine kafe u aparatu i tajmer u radu.

Kvalitetan mlin za kafu ima odlične delove koji su trajni poput noža za mlevenje kafe koji bi trebalo da je od nerđajućeg čelika (stainless steel). Pošto je i kafa u zrnu različitog kvaliteta, mlin za kafu treba da prepozna krupne nečistoće kao što su kamenčići ili druge strane čestice i da prekine sa radom.

I sam proces mlevenja treba da bude brz i bešuman. Kvalitetni mlinovi za kafu uz veliki broj obrtaja i oštra sečiva kafu melju za maksimalnih 60 sekundi što je vreme samo kod najboljih uređaja ovakve vrste.

Na kraju, ali ne i manje bitno, da bi se koristio mlin za kafu važno je i to što aparat mora da bude elegantnog dizajna tako da se uklapa u svaku kuhinju i da pleni svojim izgledom. Skriveni kablovi, neklizajuće nogice, digitalne komande su nešto što treba da odaberete kao idealan uređaj za svoju kuhinju.

Kako se pere mlin za kafu?

Da bi mlin za kafu funkcionisao i bio prihvatljiv za upotrebu, održavanje mora da bude jednostavno. Uređaj ne sme da se promeni tokom vremena i da ima delove koji se teško čiste. Svako komplikovano rasklapanje, sastavljanje, pranje i sušenje stvara problem i ako ste rešili da koristite mlin za kafu, ovo su aparati koje treba da preskočite.

Uz mlin za kafu bi trebalo da se dobije i četkica za održavanje i pranje, a da je aparat takav da na njemu ne ostaju otisci ili tragovi prljavštine. Na ovaj način je održavanje jednostavno kao i upotreba što svakom korisniku prija.

Kafa je blagodet u kojoj svi uživamo i zato bi trebali da se postaramo da svaka popijena šoljica bude kvalitetna i vrhunskog ukusa.  

Da li se još koristi mlin za kafu? Naravno, naročito ako su u pitanju nove generacije koje za kratko vreme melju sve vrste kafa, lako se koriste i još lakše čiste. Zbog svih ovih prednosti sve više ljudi uviđa značaj pravilne pripreme kafe i kvalitetnog mlevenja zbog čega je kafa sveža za svaku pripremu.

Da li uživate u kafi? Na koji način je pripremate? Posedujete li električni mlin za kafu? Pišite nam komentare nakon čitanja teksta, čekamo ih.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget