Balasnirana ishrana u borbi protiv holesterola

Kod povišenog holesterola važno je promeniti celokupni način života. To podrazumeva povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i unošenja alkohola, izbacivanje nezdravih namirnica i uvođenje balansirane i zdrave ishrane.

Šta je balansirana ishrana

Balanisrana ishrana podrazumeva unos različitih vrsta namirnica, koje svojim sastavom i nutritijentima smanjuju visok holesterol i održavaju njegovu vrednost u krvi. Isto tako, ove namirnice bi trebalo da povećaju dobar holesterol u krvi i na taj način smanje rizik od ponovnog visokog lošeg holesterola. Tako je u balansiranu ishranu potrebno uključiti različite vrste namrnica kao što su žitarice, hleb od zdravih žitarica, kao što su ječam, raž, ovas, zob, zatim obavezan unos povrća kao što su pasulj, grašak, sočivo, krompir, sirovo povrće kao što su krastavac, paradajz, patlidzan. Isto tako balansirana ishrana za smanjenje nivoa holesterola podrzumeva i unos voća, odnsono mango, jabuke, banane, pomorandze, kivi, jagode itd.

Umesto nezdravih namirnica potrebno je uvesti zamene, pa tako umesto mleka i mlečnih proizvoda, posebno punomasnih potrebno je uvesti zamenu kao što je soja, i sojino mleko. Zatim, za užinu i smanjenje osećaja gladi mogu se koristiti orašasti plodovi kao što je badem, pistaći, orasi, kikiriki, sirovi ili pečeni, nikako masni, slani i prženi.

Zasićene i nezasićene masti

Pored svega, na smanjenje holesterola i podizanje dobrog holesterola utiču namirnice bogate nazasićenim masntima kao što su riba i morski plodovi. Tu pre svega treba konzumirati lososa, tunu i skušu.

Isto tako, stručnjaci preporučuju zamenu ulja i masti. Iako je potrebno u potpunosti izbaciti masnu i prženu hranu, u salate je moguće stavljati ulja od repice, kukuruza, susama, maslina.

Vrlo je važno smanjiti unos zasićenih masti i unosa trans masti u organizam, jer su one veliki uzročnici različitih kardiovaskularnih tegoba, visokog pristiska, izazivači moždanog i srčanog udara, te je važno iz prethnodno navedene liste pronaći adekvatnu zamenu za sve nezdrave namirnicei kao i njihove spremanje.

Koliko god hrana koju unosimo bude zdravija, brže će se oporavljati naš organizam, stavrati jači imunitet i otpornosti na bolesti. Za očuvanje dobrog nivoa holesterola u krvi, važan je i način termičke obrade hrane koju unosimo, pa se preporučuje da namirnice budu sveže, dobro oprane, sirove ili barene.

Delotvorni prirodni lekovi

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su veoma bogati nezasićenim mastima i omega-3 masnim kiselinama, koje doprinose očuvanju rada srca i krvnih sudova. Pomažu kod smanjenja krvnog pristiska i smanjenja holesterola u krvi, čisteći krvne sudove od nakupljenih toksina.

Crna čokolada

Crna čokolada poznata je kao namirnica za smanjenje holesterola. Sa svojim glavnim sastojkom kakaom, crna čokolada pouzdano smanjuje visok nivo holesterola. Ono na šta je potebno obratiti pažnju, jeste količina unošenja čokolade s obzirom da nosi visok sadržaj šećera u sebi. glavni sastojak za smanjenje holesterola jesu flavonidi, pa je važno izabrati čokoladu sa manje šećera, odnosno većim procentom kakaa u sebi.

Beli luk

Za razliku od divnog lekovitog ukusa crne čokolade, sledeća namirnica i nije baš tako slatka. U pitanju je beli luk. Poznato je u narodu da beli luk ima mnogobrojna lekovita svojstva, pa je tako i sa holesterolom. Kako sadrži alicin, pomaže u samnjeju krvnog pritiska ali i lošeg holeterola, te pomaže u njegovom otklanjaju i smanjenju rizika za ostale kardiovaskularne bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget