Automobilom do prestonica iz okruženja za Novu godinu

Nova godina je pred vratima. Ako još uvek razmišljate gde da proslavite najluđu noć, zašto vaš izbor ne bi bile prestonice okolnih država do kojih možete bez problema stići putničkim automobilom?

Predstavljamo vam listu mogućih destinacija za provod, kao i najbrži način da do njih stignete:

Beč

Magični, veličanstveni Beč prostire se na istoku Austrije, na obali Dunava. Grad velikih umetnika i istaknutih istorijskih ličnosti, osvaja turiste velelepnom arhitekturom, tradicionalnošću, duhom prohujalih vremena, bogatom istorijom.

Ako je vaša odluka da za doček Nove godine autom otputujete u Beč, sigurno vas zanima koji je put najkraći i koliko će vas koštati to putešestvije.

Zavisno od puta za koji se odlučite, vaše putovanje će trajati između šest i osam sati. Na te brojke dodajte saobraćajne gužve i zadržavanja na granici, koja u vreme novogodišnjih praznika nisu retkost. Dva su puta kojima možete poći:

·         Put preko autoputa A1 i M1 je najbrži (6h).

·         Put preko autoputa E70 i E65/E71 (7-8h).

Do Beča možete stići preko Mađarske (620km) i preko Hrvatske (725km).

Na putu preko Mađarske prelazite granični prelaz Horgoš. Do Horgoša ćete platiti putarinu na dve naplatne rampe, u ukupnom iznosu od 560 rsd. Od Beograda do Horgoša potrebno je preći 202km, a od Horgoša do Austrije 340km.

U Mađarskoj i Austriji, kao i svim zemljama Evropske Unije, naplata putarine vrši se putem vinjeta. Vinjete možete kupiti u Srbiji i tako uštedeti vreme i novac. Ako ih kupujete u inostranstvu, možete ih naći na graničnim prelazima, benzinskim pumpama i naplatnim rampama. U Mađarskoj, cena vinjete za kategoriju D1 (motorcikl, automobili do 3,5 t za max. 7 osoba, sa ili bez prikolice) iznosi 9 eura, dok je za D2 (automobili za više od 7 osoba, teretna vozila i kamp prikolice do 3,5 t) 18 eura. Imajte na umu da je kazna za neplaćenu vinjetu između 140 i 700 eura!

Kada uđete u Austriju, Beč je udaljen 70km od granice, dakle stižete za oko sat vremena. Vinjete za Austriju kupite pre nego uđete u zemlju. Cena vinjete za 10 dana je 9 eura. Kazna je 240 e ako je platite na licu mesta.

Kada stignete u Beč čarolija može da počne. Beč je u vreme novogodišnjih praznika jedan od najbajkovitijih gradova na svetu. Veliki Novogodišnji koncert Bečke filharmonije jedna je od atrakcija koju ovaj grad nudi, ali karte dostižu neverovatno visoke cene i rasprodate su mesecima unapred.

Prazničnu euforiju i duh grada ćete najbolje osetiti na Bečkim božićnim vašarima i svečano dekorisanim trgovima, kao i u mnogobrojnim restoranima, kafićima i klubovima. Ne smete propustiti Silvesterpfad, organizovanu proslavu sa mnoštvom koncerata u samom centru grada. Prošle godine je 750.000 ljudi zajedno dočekalo Novu godinu na Silvesterpfad manifestaciji. Atmosfera je predivna, a vatrometi u ponoć će vas raspametiti.

Budimpešta

Budimpešta, prestonica Mađarske, od našeg glavnog grada udaljena je 378km. Ukoliko vaš odabir lokacije za doček najluđe noći padne na ovaj prelepi grad, vožnja će trajati oko 3 sata i 30 minuta, bez pravljenja pauza. Naravno, imajte na umu da saobraćajne gužve i zadržavanja na graničnom prelazu mogu povećati navedeno vreme.

Najkraći put do Budimpešte je da iz Beograda krenete autoputem E75 ka Novom Sadu. Nakon graničnog prelaza Horgoš ulazite u Mađarsku i vozite istim putem ka gradu Kiškunfeleđhazu. Proći ćete Kečkemet i nastavljate pravo ka Budimpešti.

U Srbiji ćete platiti dve putarine na naplatnim rampama, u iznosu od 560 rsd, dok u Mađarskoj morate imati vinjetu, koja za deset dana, za putnička vozila koja mogu primiti do sedam osoba iznosi 9 eura.

Doček Nove godine u Budimpešti biće nesvakidašnje iskustvo. Ceo grad kao da je jedna velika žurka. Stotine restorana organizuje doček u tradicionalnom duhu, obilje je uličnih zabava, široka je ponuda koncerata – od rok svirki do koncerta klasične muzike.

Posebno je interesantna ponuda da Novu godinu dočekate na reci – zabava na brodu koji krstari Dunavom uključuje i svečanu večeru. Sa reke se pruža spektakularan pogled na svetlucavo okićeni grad i predivne mostove Budimpešte.

Gala proslava u Danube Palace u centru Budimpešte daće vam osećaj ekskluzivnosti i luksuza. Svečana večera sastoji se od pet ekstravagantnih jela, a u ponudu su uključeni i šampanjac i sva ostala pića. Dvočasovni koncert u Danube Palace-u, praćen baletskim performansom, pamtićete večno.

Jedno je sigurno – u Budimpešti vam nikada ne može biti dosadno.

Bukurešt

Put do glavnog grada Rumunije dug je i iscrpljujući, ali kada vidite krajnju destinaciju, shvatićete da je vreme provedeno za volanom vredelo. Najkraći put do Bukurešta dug je 615km. Najkraći put vodi preko Požarevca i Dunavske magistrale. Kada pođete iz Beograda, autoputem ćete ići svega 100km. Prateći put ulazite u Rumuniju, a na autoput se ponovo uključujete na svega 100km ispred Bukurešta.

Put kroz Srbiju nije idealan zbog stanja same ceste, ali lepote istočne Srbije će vam nadoknaditi truckanje. Put u Rumuniji je daleko bolji i preći ćete ga neuporedivo brže.

Granični prelaz Drobeta – Turnu Severin je prohodan i na njemu gotovo nikada nema zastoja. Nakon graničnog prelaza nailazite na dva veća grada – Criova i Pitesti, nakon kojih sledi autoput kojim stižete u Bukurešt.

Imajte na umu bitan podatak – u Rumuniji, iako je članica EU, plaćanje valutom euro nikada nije zaživelo, stoga unapred razmenite novac, kako ne biste došli u situaciju da ne možete da platite usluge.

Bukurešt je prelep dvomilionski grad, a ako budete imali sreće da za Novu godinu bude prekriven snegom, imaćete osećaj da ste u sred zimske bajke. Ponuda za doček Nove godine je više nego šarolika – otmena zabava u zgradi Nacionalne Opere, za koju karte morate rezervisati već početkom decembra, luksuzna je i otmena. Fratelli, jedan od najboljih klubova u gradu, pravi Fratelli Lounge Party. Ako volite muziku DJ-eva i laserska svetla koja presecaju noć, ovo će biti pravi izbor za vas. Face Club u Bukureštu je jedno od najpoznatijih mesta za izlaske. Žurka počinje 31.12. u 22h i očekuje se spektakularan provod do zore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget