Zašto je važno proveravati dioptriju u trudnoći

Ne kaže se bez razloga da je trudnoća drugo stanje žene. Naime, za devet meseci organizam žene prolazi kroz različite faze. Između ostalog, tudnoća može dovesti i do promene dioptrije. Zbog toga je veoma važno da trudnice redovno idu na oftamološke preglede.

Koje trudnice treba da obrate pažnju na redovne kontrole vida

Oftamolozi su složni sa tim da trudnice koje imaju dioptriju u „plusu“, odnosno ukoliko su dalekovide, najčešće nemaju problema sa promenom dioptrije. Međutim, kratkovide trudnice bi trebalo da povedu računa. Naime, pokazano je da veliki broj trudnica koje imaju „minus“ dioptriju tokom trudnoće osete pogoršanje vida. Kako dioptrija ne bi više rasla, savetuje se da trudnice iz ove grupe odu barem jednom tokom tudnoće na pregled vida. Međutim, ukoliko osete pogoršanje, neophodno je i da češće odlaze na kontrole. Takođe, ukoliko imate dioptriju veću od -5,00 obavezno recite svom ginekologu. Naime, u ovakvim slučajevima se često preporučuje carski rez kako bi se izbeglo potencijalno odvajanje mrežnjače koje može dovesti i do slepila.

Osim toga, važno je naglasiti  da se prirodni porođaj ne preporučuje osobama sa poremećajem očnog dna. Naime, kod velikog broja žena sa ovim problemima nakon prirodnog porođaja može doći do odvajanja mrežnjače. Ovo odvajanje može dovesti do slepila. Zbog toga je važno da se pre porođaja posavetujete i sa oftalmologom. I da obavezno skrenete pažnju svom ginekologu ukoliko imate neki poremećaj očnog dna.

Kako prepoznati simptome problema sa vidom

Ne postoje simptomi koji se odnose na slabljenje vida, a da su karakteristični samo za trudnice. Pa tako ukoliko primetite da slabije vidite udaljene ili bliske predmete, idite da proverite dioptriju. Naravno, postoji i mogućnost da vam se dioptrija nije promenila, već da vam se oči brže zamaraju, ali to nema veze sa trudnoćom.

U slučaju glaukoma, prve faze ove bolesti često prođu bez ikakvih prepoznatljivih simptoma. Međutim, ukoliko primetite tamne mrlje kada zatvorite jedno oko, ili osećate jake bolove u očima, obavezno se obratite stručnjaku. Nekad naizgled beznačajni simptomi mogu ukazati na ozbiljne probleme.

Optičarske radnje – mesto gde možete brzo proveriti svoju dioptriju

Ranije se provera vida mogla obavljati jedino u zdravstvenim ustanovama. Međutim, danas mnoge optičarske radnje pružaju uslugu pregleda. Naime, optičarske radnje često zaopšljavaju i oftalmologe. Tako za veoma kratko vreme možete proveriti svoj vid i na istom mestu kupiti nove naočare ili sočiva. Ukoliko vas mrzi da čekate u redu u državnim zdravstvenim ustanovama, optičarske radnje su mesto gde u najkraćem mogućem roku možete proveriti vid.

Naravno, treba obratiti pažnju i na profesionalnost oftalmologa. Idealno bi bilo da imate svog oftalmologa kome u potpunosti verujete. Međutim, ako to nije slučaj, posavetujte se sa prijateljima i sigurni smo da ćete naći dovoljno stručnog lekara.

Zato drage trudnice, ukoliko imate problema sa vidom, ne odlažite pregled. Jedan odlazak kod specijaliste može pomoći da na vreme uočite potencijalni problem. Ne zanemarujte svoj vid, jer često poblem nastane samo zbog našeg nemara. A čak i ako nema pogoršanja dioptrije, uvek možete osvežiti svoj izgled novim okvirom ili sočivima. Verujemo da će ove male stvari pomoći da još više uživate u svojoj trudnoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget