Urinarne infekcije i ešerihija koli u trudnoći

Ešerihija koli, ili samo ešerihija, je organizam, odnosno bakterija koja sasvim normalno naseljava digestivni trak ljudi i životinja. Pod normalnim okolnostima ešerihija čak vrši i određene korisne funkcije unutar našeg organizma. Međutim, kada dospe u druge delove našeg organizma izaziva različite infekcije i oboljenja.

Kada su žene u blagoslovenom stanju, u njihovom organizmu dešava se niz raznovrsnih promena koje pojačavaju njihovu osetljivost. Neke od promena koje trudnice doživljavaju uočljive su na njihovom spoljašnjem izgledu. Druge se uočavaju u njihovom ponašanju, dok treće ostaju skrivene u unutrašnjosti njihovog organizma.

Promene koje se događaju unutar urinarnog trakta za vreme trudnoće

Promene koje se dešavaju u trbušnoj duplji žene u drugom stanju, poput rasta materice, stvaraju dodatni pritisak na njene mokraćne kanale i organe. Progesteron opušta mišiće mokraćnih kanala proširujući ih i tako usporavajući protok mokraće samim tim dajući ešerihiji koli i drugim bakterijama (ukoliko se nađu u moraćnom sistemu) više vremena da se namnožavaju. Mokraćna bešika se za vreme trudnoće takođe teže prazni, a sama mokraća gubi na kiselosti i sadrži veće količine šećera. Prisustvo glukoze u urinu može da ohrabri namnožavanje bakterija. Viši nivoi hormona i proteina u mokraći mogu dovesti do smanjenja sposobnosti urinarnog sistema da se odupre napadu bakterija. Navedeni faktori zajedno doprinose povećanju šansi za nastanak urinarnih infekcija koje uzrokuje ešerihija koli, ali i onih infekcija čiji su uzročnici druge vrste bakterija.

Trudnoća i urinarne infekcije koje ešerihija uzrokuje

Žene su u trudnoći podložnije obolevanju od urinarnih infekcija nego obično. Ešerihija koli odgovorna je za nastanak velike većine tih infekcija, tačnije od 80 do 90 procenata urinarnih infekcija nastaje zahvaljujući upravo ovoj bakteriji. Infekcije koje ešerihija izaziva opasne su i po majku i po plod. Rođenje deteta sa malom telesnom težinom i prevremeni porođaj mogu piti posledica urinarnih infekcija ukoliko se one na vreme ne leče. U najgorem slučaju infekcije mokraćnih kanala i organa mogu uzrokovati spontani pobačaj.

Kako se u trudnoći preventivno zaštititi od ešerihije i urinarnih infekcija

Postoji mnogo mera koje se mogu preduzeti kako bi se u trudnoći sprečile infekcije urinarnog trakta za koje je odgovorna ešerihija koli. Prva na listi mera jeste konzumiranje što većih količina vode. Šest do osam čaša jeste doza koja se obično preporučuje. Za trudnice koje često mokre tokom noći savetuje se da piju više vode preko dana, a manje u večernjim časovima. Ne samo da je voda važna za zdravu trudnoću, već ona pomaže i izbacivanje bakterija koje su potencijalni uzročnici različitih infekcija.

Redovan odlazak u kupatilo (čim se oseti potreba za mokrenjem) druga je stvar na listi preventivnih mera. Takođe, mokrenje se kao preventiva ženama savetuje pre i posle seksualnih odnosa. U toku uriniranja, svaki put bešiku treba pokušati što bolje isprazniti. Kada se nakon nužde (bilo da je reč o velikoj i maloj) briše genitalno područje, to uvek treba raditi od napred ka nazad, kako bakterija ne bi dospela do vagine i dalje u mokraćni sistem. Korišćenje jakih gelova za tuširanje, sapuna i drugih kozmetičkih preparata za održavanje čistoće genitalnog područja treba izbegavati.

Za povećanje kiselosti urina savetuje se dodavanje limunovog soka u vodu. Pamučan donji veš i udobna, komforna (nikako uska) odeća dodatna su preventivna. Drage dame, još samo jedna stvar – izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget