Zašto je važno da odete na kardiološki pregled ukoliko osetite jače lupanje i preskakanje srca?

Među najzastupljenijim bolestima u svetu, ali i kod nas, su kardiovaskularne bolesti. Bolesti srca i krvnih sudova, ukoliko se ne otkriju na vreme i pacijent ne počne sa uzimanjem  adekvatne terapije što pre, mogu ostaviti fatalne posledice o čemu najbolje govori podatak da u  Srbiji svake godine od ovih bolesti premine oko 50 000 ljudi, dok u svetu čak 17,8 miliona ljudi izgubi život zbog problema sa srcem i krvnim sudovima. 

Najbolji način da se izbegnu kardiovaskularne bolesti i njene posledice jeste redovno odlaženje na preventivne lekarske preglede jednom tokom kalendarske godine. Prevencija i rana dijagnostika su veoma značajne kada je borba sa bolestima srca i krvnih sudova u pitanju. Sam pregled lekara je bezbolan, detaljan i obuhvata nekoliko elemenata: razgovor sa izabranim kardiologom, procenu kardiovaskularnog rizika, kompletnu analizu krvi, zatim ekg srca, ultrazvuk srca i ergometriju. 

Veoma značajno mesto u preventivnim kardiološkim pregledima ima  ekg srca odnosno holter srca. Šta je holter srca, kako se koristi i zašto je značajan kod pacijenta koji imaju učestalo jako lupanje i preskakanje srca. 

Kako se mogu pratiti lupanje i preskakanje srca?

Uređaj koji kontinuirano, u vremenskom periodu od 24 ili 48 sata, prati i beleži rad srca, odnosno električne aktivnosti srca, naziva se holter srca. Holter srca, odnosno holter ekg predstavlja neinvazivnu, potpuno bezbolnu proceduru u savremenoj kardiologiji koja se sprovodi van lekarske ordinacije. Naime, u toku lekarskog pregleda na grudni koš pacijenta postave elektrode koje su povezane sa malim aparatom koji pacijent najčešće nosi oko pojasa. Aparat veličine mobilnog telefona beleži ekg odnosno elektrokardiogram pacijenta sve vreme dok se nalazi na pacijentu. 

Dok nosi holter srca, potrebno je da pacijent obavlja svoje uobičajene, dnevne aktivnosti. Lekar pacijentu sugeriše da se ne obazire na holter srca i da sprovodi svoje svakodnevne poslove, a po nekad, iz medicinskih razloga, lekar može zahtevati od pacijenta da se dodatno optereti, po uputsvima koja će mu biti predočena. Za vreme nošenja holtera srca, potrebno je da pacijent vodi dnevnik u koji upisuje svoje aktivnosti, kao i eventualne probleme u radu srca koje primeti, kao na primer lupanje i preskakanje srca, bola u grudima i druge, slične sipmtome. Kasnije, u lekarskoj ordinaciji, ove beleške pacijenta uporediće se sa očitanim podacima sa uređaja, a rad srca detaljno će se analizirati. 

Dok nosi holter srca, pacijent se ne sme kupati, kao ni pomerati kablove i elektrode uredjaja, kako bi se dobili tačni rezultati. 

Zašto je značajan holter srca u savremenoj medicini?

Uz pomoć holtera srca beleže se: lupanje i preskakanje srca, vrste ritma srca, frekvence srca, postojanje pauza srca većih od 2 sekunde ili 2,5 sekunde i drugi poremećaji u radu srca. Na osnovu rezultata koje ovaj uređaj očita, kardiolog će moći da preduzme potrebne korake u lečenju, koji će poboljšati kvalitet njegovog života, i upravo iz tih razloga, holter srca ima veoma značajno mesto u savremenoj medicini i ranoj dijagnostici kardiovaskularnih bolesti. Takođe se preporučuje i njegovo korišćenje za kontrolu srca nakon preležane korone.

Holter srca i redovan godišnji kardiološki pregled je veoma važan za pacijete sa genetskom predispozicijom

Ukoliko je neko od članova vaše bolesti imao neku kardiovaskularnu bolest, to je razlog da što pre odete na preventivni lekarski pregled kod kardiologa. Kardiolog i holter srca mogu otkriti eventualne probleme u radu vašeg srca i krvnih sudova, a vi ćete dobiti adekvatnu terapiju i izbeći dodatne poteškoće u vašem zdravlju. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget