Zašto deca moraju da budu u auto sedištu tokom vožnje?

Znamo da to zakon nalaže i da su auto sedišta za decu obavezna. Vrlo često roditelji misle da je to neka obaveza, koja je striktna iz banalnih razloga i vrlo često roditelji misle da niko ne može bolje od njih da zaštiti dete, te ga nekada i kada imaju auto sedište dete drže u rukama. To je vrlo opasno, a u narednim redovima objasnićemo i zašto.

Za decu samo pojas nije dovoljan i delotvoran

Neki roditelji misle da pojas može da zaštiti njihovu prilikom naglog kočenja ili eventualnog sudara ili udesa. Odmah ćemo vam reći – pojas nije delotvoran kada su deca u pitanju. Pojas nije dizajniran za decu, niti predviđen da decu može da zaštiti od potencijalnih neprijatnih situacija ili nesrećnih slučajeva. Deca koja su visine do 150cm ne mogu adekvatno biti vezana, odnosno ne mogu biti vezana pojasom po propisima. To samo znači da prilikom nesrećnog slučaja dete mnogo gore prolazi nego odrasla osoba i mnogo su veće šanse da se gadno povredi ili da na žalost izgubi život. Da bismo to malo bolje objasnili, dete koje je teško na primer samo 10 kilograma u trenutku sudara kada auto ide svega 50km na sat, urada silom od 500kg o bilo koju stranu unutrašnjosti vozila. I onda možete da zamislite šta sledi.

Statistika nije na strnai onih koji nebezbedno voze decu

Na žalost, realnost je da se saobraćajne nesreće događaju i realnost je da ginu kako odrasli tako i deca. Ono što je još realnost jeste da deca od 1 do 14 godina zadobijaju najteže povrede i najviše ginu u saobraćaju. Nesreće se događaju čak i na onim najkraćim relacijama, u blizini kuće. To kaže statistika. Ovo namerno naglašavamo iz razloga što roditelji obično neće staviti dete u auto sedište jer misle da je relacija kratka, njihova obrazloženja su u vidu „ma to je samo dve ulice odavde“ „idemo do komšije, parkića“ i tako dalje. Poslušajte statistiku, jer je ona realna.

Korišćenje auto sedišta smanjuje mogućnost nastanka ozbiljnih povreda

Možda najvažnija činjenica koju ćemo vam danas reći i koja će, nadamo se, da vas uputi na to da od sada redovno, pa čak i do marketa koristite auto sedište za decu, jeste ta da će upravo ovo sedište spasiti život vašem detetu. Statistika i istraživanja pokazuju da bi više od 70% mlađe dece preživelo neku nesreću da su se u tom trenutku nalazili u auto sedištima. Svojim oprezom i maksimalnom koncentrisanošću možemo da sprečimo da dođe do saobraćajne nesreće, ali svojom odgovornošću i postavljanjem auto sedišta za decu u auto, mi minimiziramo mogućnost da i ako se desi neka komplikacija, odnosno nesreća, dete bude što manje povređeno i prođe sa najlakšim mogućim povredama ili bez ikakvih povreda.

Auto sedište je bezbedno samo kada je pravilo postavljeno

Nije poenta da samo auto sedište za decu stoji u autu zbog propisa. Dakle, mora se koristiti i to pravilno. Pre svega mora se pravilno namontirati. Mnogi brendovi auto sedišta kao što su Cybex, Chicco auto sedišta, Bertoni, Jungle, Joie su vrlo poznati po svom kvalitetu i mnogi roditelji se upravo za ove brendove odlučuju. Bilo koji brend da izaberete, jako su važne dve stvari. Jedna je da sedište bude homologovano, a druga da se pravilno namesti i da se uvek i pravilno koristi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget