Vitamini i minerali – stanja koje uzrokuje njihov nedostatak

Verovatno ste već nekoliko puta čuli da su vitamini i minerali gorivo ljudskog organizma. Da kada je rezervoar prazan ni organizam ne radi kako treba. Oni obezbeđuju normalno funkcionisanje organizma.

Ukoliko imamo manjak vitamina i minerala oni će najpre uticati na jedan deo našeg zdravlja, a potom će se reflektovati i na ostale delove jer su svi procesi u telu međusobno zavisni. Vitamini i minerali, kada ih nema u dovoljnoj količini mogu da ostave ozbiljne posledice na imuni sistem.

Vitamini i minerali kao čuvar zdravlja

U zavisnosti od toga koji nam vitamin nedostaje telo će reagovati. Slaće različite znake, a mi ćemo vam pomoći da ih prepoznate i utvrdite koji vitamin vam fali.

Kada su vam oči suve, imate perut i često proliv znači da vam manjka vitamina A. Ovaj vitamin još zovu i “čudo od vitamnina” jer se veruje da je na Dalekom istoku spasio mnoge od slepila. Osim za vid značajan je za pravilan rast kose, kostiju i zuba. Ukoliko želite da ga nadoknadite najbolje bi bilo da jedete šargarepu, tunu, bundevu…

Kada je reč o vitaminu D, ukoliko dugo patite od nedostatka ovog vitamina to će vam se pokazati na kostima, a moguće da će vam se pojaviti i promene na koži slične aknama, najčešće na rukama, obrazima, bedrima i zadnjici. Da biste nadoknadili manjak možete konzumirati ribu, jaja, mlečne proizvode i orašaste plodove.

Posekli ste se, a rana vam slabo zarasta-može biti da nemate dovoljno vitamina C. Ukoliko je to istina, znajte da možete imati problem i sa upalom desni, povišenim pritiskom, depresijom. Zato jedite što više citrusa i papričica.

Ispucale usne najčešće su pokazatelj nedostatka vitamina B, ali mogu da ukazuju i na manjak minerala cinka i gvožđa. Neretko ova pojava prati vegeterijance, koji zbog prirode ishrane ne unose morske plodove, lososa i tunjevinu, koje su bogate ovim vitaminima i mineralima. Ipak i za njih postoji alternativa, pa se tako ovi vitamini i minerali mogu pronaći u mahunarkama, kikirikiju, blitvi. Nedostatak vitamina B može da uzrokuje i opadanja kose i crvenilo kože.

Kako osećamo nedostatak minerala

Minerali čine gotovo pet posto naše ukupne težine, a najviše su zastupljeni u kostima. Ono što je za minerale zanimljivo jeste da ne možemo da ih stvorimo, ali ni da ih potrošimo i zato ceo život treba da ih unosimo, putem hrane ili dodataka ishrani.

Loša koncentracija, grčevi u mišićima, glavobolje šalju vam znak da su vam potrebni minerali. To znači da bi trebalo da povedete računa u unosu sledećih minerala: magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Poželjno je da u ishrani bude zastupljeno bobičasto voće, lisnato povrće, paradajz, banane, mlečni proizvodi, kelj, soja…

Kada imate premalo gvožđa susretaćete se sa vrtoglavicama, hladnoćom, otežanim disanjem. Postoji i mali test da proverite da li ste anemični. Samo povucite kožu ispod oka na dole, kako biste videli donji deo kapka. Ukoliko je bled, znači da vam fali ovog minerala.

Nedostatak joda jedan je od najzastupljenijih zdravstvenih tegoba u svetu. Ukoliko vam ovaj mineral nije u ravnoteži imaćete problem sa štitnom žezdom. Da bsite prevenirali jedite morske plodove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget