Sve što treba da znate o vrstama piva

rustic gastropub

Čini se da pravljenje piva nije toliko komplikovano. Mnogi se u poslednje vreme odlučuju da naprave i sopstena piva, ali ne za široku potrošnju, već samo za privatne potrebe.

To može da bude vrlo interesatno, jer zbližva prijatelje, koji kasnije kada pivo bude gotovo uživaju u tom ukusu gledajući utakmicu, film ili bilo šta slično. Takođe, mnogi restorani ili pabovi prave svoja zanatska piva. Postoje neki pabovi koji su i poznati po svojim zanatskim pivima.

Ako volite pivo onda treba i da znate neke osnovne stvari o pivima, koje će vam pomoći da u društvu možete da komentarišete i da razumete sve ono što oni komentarišu ili jednostavno da ne zapitkujete konobara koje je pivo dobro, već da odmah znate šta volite i šta naručujete. Otišli smo do Rustic GastroPub-a da saznamo nešto više o vrstama piva i u nastavku teksta možete čitati o tome.

Piva se prema boji dele na crna, svetla i tamna

Dakle, ovo je podela, koju verovatno već znate i verovatno ste već probali i crno pivo i tamno i svetlo. Međutim, ukoliko do sada niste probali crno ili tamno, onda je zaista vreme. Jer, kako ćete znati da li vam se neko pivo sviđa ili ne, dok ga ne probate. Nemojte da imate averziju, nemojte da imate strah od toga, niti da slušate tuđe priče. Probajte i sami se uverite u to da li valja ili ne valja. Svetla piva su govoto svi probali, odnosno svi oni koji konzumiraju povremeno alkohol i svetla piva su uvek proverena opcija. Ali nećete se sigurno pokajati ukoliko u nekom restoranu odaberete tamno pivo.

Podela prema količini alkohola koju sadrže

Postoje oni ljudi koji ne smeju da piju alkohol u nekom periodu života i dobro je znati da određeni pabovi ili restorani imaju u ponudi i bezalkoholna piva. Tako da, ukoliko mnogo volite pivo i svi vaši prijatelji oko vas piju pivo, a vi jednostavno ne možete da odolite, onda naručite bezalkoholno pivo i svi će biti mirni. Zatim, postoje i ona piva koja sadrže do 3, tačnije 3,5 % alkohola i to su zaista lagana piva. Onda dolazimo do piva koja sadrže od 3,5 do maksimalnih 5% i u tu grupu spada većina piva koja se nalaze u širokoj upotrebi. I na kraju, imamo i piva koja prelaze i 8% alkohola, što samim tim znači i da su jaka piva i to su obično ječmena piva.

Način vrenja – lageri i ejlovi

Ovo i nije tako poznata podela, ali vrlo bitna jer upravo način vrenja određuje ukus piva. To znači da postoje ona piva, u ovom slučaju ejlovi, čije vrenje se vrši na površini, sam proces traje veoma kratko, a sve se izvodi na veoma visokoj temperaturi. Ova piva uglavnom nemaju penu, ukus im je blag, ali imaju više alkhola. Sa druge strane imamo lagere, čiji proces proizvodnje traje duže jer se prave na manjoj temperaturu, a fermentacija se vrši na dnu. Ova piva ne sadrže šećer, tačnije nije poželjno da sadrže.

Dakle, ovo je osnovna podela sa kojom treba da budete upoznati i to znači da ćete sada mnogo više toga znati kada se nađete u nekom restoranu ili pubu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget