Restorani na Vračaru – mali vodič za uživanje

Koliko puta ste bili u situaciji da ste previše gladni, ali vas mrzi da kuvate ili nemate vremena za to ili jednostavno ne možete da čekate toliko?

Prva opcija koja vam u tim situacija pada na pamet je verovatno da posetite neki od brojnih restorana u vašoj okolini. Ali, onda se javlja novo pitanje: Koji restoran da posetite?

Ako živite u Beogradu ili ste tamo poslom, turistički ili oblizite rodbinu i prijatelje, ovaj tekst će vam pomoći da pronađete odgovor na to pitanje.

Vračar je definitivno opština koju morate da obiđete ukoliko želite dobro da jedete. Brojni restorani, kafane i barovi praktično su jedan od simbola ovog dela Beograda. Bilo da živite na Vračaru ili u nekom od obližnjih krajeva, neki od ovih restorana vredi posetiti čak iako morate putovati pola sata ili više kako biste stigli do njih.

Vračar je opština u Beogradu koja se nalazi u samom centru grada. Prema popisu iz 2016. broji 53,333 stanovnika i postoji nekoliko legendi o nastanku imena opštine.

Legende o imenu Vračar

Veruje se da je u 16.veku na ovom prostoru živeo čovek Vračar poznat po svojoj neveri, te da baš po ovome neverniku jedna beogradska opština nosi ime ili da nosi ime po narodnom lekaru, travaru ili vraču.

Prema drugoj legendi, ovaj kraj je dobio ime po velikom broju vrabaca i ostalih ptica na tom području. Dakle, ovaj kraj je bio poznat po vrapčijim poljima.

Prema trećoj legendi nazire se ljubavnotragična priča o junaku Luki Cvetanoviću kojeg je zavela prelepa devojka dok se kupala na izvoru. Ovaj junak iz doba krstaških ratova nije mogao da nasluti da je u pitanju veštica koja ga je iskoristila u svom bludnom ritualu, te je izvršio samoubistvo. Ova legenda je ovekovečena spomenikom i opšte prihvaćena kao glavna priča nastanka imena Vračar.

Legende Vračara

Na Vračaru su svojevremeno dane provodili mnogi velikani poput Duška Radovića koji nas je budio i priželjkivao dobro jutro uz: „Pre nego što popravite svet, popravite česmu u svom stanu. Svet bi bio mnogo srećniji i lepši kad bi svako samo popravio česmu ili makar zube”. Na Vračaru pored Duška Radovića živeli su i drugi naši poznati autori: Vasko Popa, Miloš Crnjanski i Borislav Pekić. Ali, i sjajna glumačka ekipa – Bata Paskaljević, Zoran Radmilović, Milena Dravić i Dragan Nikolić i mnogi drugi.

Nije zato neobično što je Vračar poseban boemski kutak, jer je zabeleženo da je upravo na Vračaru održan prvi sajam knjiga i to ni manje ni vise u jednoj kafani, takođe navodi se činjenica da su kafane iznikle najpre u ovom kraju. Slučajno, naravno da ne. U kafanama su se vodili ozbiljni razgovori, intelektualne teme, to je bilo sedište boema i intelektualaca. Nažalost, danas nije ostalo mnogo kafana iz tog perioda, ali neke i dalje stoje (na primer, Čubura) i podsećaju na ovaj uzbudljivi period Vračara Stari Beograđani se rado sećaju tih srećnih dana.

Najbolji restorani na Vračaru

Sad kad smo rekli po koju reč o samom kraju, pričaćemo o najboljim restoranima na Vračaru. Kao što smo pomenuli, postoji veliki broj dobrih restorana u ovom kraju i nabrojićemo samo neke od njih. Lista se naravno tu ne završava, a ponuda je zaista kvalitetna i raznovrsna. Ne možemo vam mi reći koji restoran je najbolji već to morate vi sami proveriti i sami zaključiti. Svi znamo za „ukusi su različiti“ i „svako ima pravo na svoje mišljenje“. Ali ćemo vam svakako pomoći time što ćemo izlistati favorite većine stanovnika Vračara, ali i ostalih posetioca ove opštine.

Terminal Gastro Bar

Jedan od najpoznatijih restorana na Vračaru je Terminal Gastro Bar i restoran, koji važi ujedno i za jedan od najpoznatijih restorana u Beogradu. Kada se govori o restoranima na Vračaru većini je baš ovaj restoran prva asocijacija. Sa možda najlepšim pogledom, pogledom na Hram Svetog Save. U takvom uzvišenom ambijentu sa modernom ornamentikom u ovom restoranu možete otići bilo na doručak, ručak ili večeru. Atmosfera odgovara svim prilikama, pa i onim luđim noćnim žurkama koje ne mogu da prođu bez egzotičnih koktela. Ne bi Terminal Gastro Bar bio jedan od vodećih restorana u čitavom Beogradu da hrana nije na visini zadatka. Pored dostave hrane i pića, sada je dostupna i suši dostava, kao i usluge keteringa. Enterijer će vas oduševiti ukoliko niste nikada bili u ovom restoranu koji deluje toliko opušteno, jednostavno, a istovremeno elegantno i moderno. A vi koji ste bili jednom sigurno se vraćate ovom restoranu, je l’ da?

Cafe Prive

Cafe Prive je savršeno mesto za popodnevni odmor i ručak, pa čak i za večeru. Prelepi enterijer koji podseća na šik francuski dvor, ubediće vas kao da ste ušli na mesto gde inače dolaze plemići. Po njihovim recima: „Inspirisani ritualom uživanja, u prostoru superiornog rafinmana nudimo vam sve sastojke koje diktira elegantan životni stil.“ Elegantni enterijer sa mnogo umetničkih dela na zidovima, i stolicama i stolovima koji izgledaju kao savrsšno očuvani antikviteti čine ovo mesto odličnim za intimne večere i privatne razgovore. Veliki izbor pića i koktela za predivnu noć, i razni izbori kulinarskih zadovoljstava će vas naterati da pravite planove za sledeću posetu ovom restoranu.  Neki od kulinarskih specijaliteta su suši, razne vrste pasti, specijaliteti sa roštilja i još mnogo toga. Dođite pa probajte.

Intergalactic Diner

Ovaj restoran je možda najinteresantniji na celom Vračaru. Vlasnici ovog mesta su se svojski potrudili da izgleda kao američki restoran, takozvani „diner“ koje često viđamo na filmovima. Uz to je dodat i sci-fi momenat sa slikama raznih nebeskih tela na zidovima. Na jelovniku se nalazi mnoštvo američkih specijaliteta kao što su razne vrste hot dogova, prženog pilećeg mesa, i specijaliteta sa roštilja, pa čak i jutarnje varijante kao što su omleti, palačinke i još mnogo toga. Za te specijalitete koriste „najbolje i najkvalitetnije sirovine i sastojke sa planete Zemlje“. Da još vise doda osećaju da se nalazite u američkom „dineru“, postoji i džuboks na kojem možete naručiti pesmu po želji za samo 5 dinara, i uz to, svi prihodi od biranja muzike idu u dobrotvorne svrhe. Budite i vi deo toga…

Kada ste u blizini ili prosto želite da istražujete možete obići i ove restorane na Vračaru:

  • Ceger Kafe;
  • Restoran Patlidžan;
  • Restoran Byblos;
  • Villa Masla;
  • Restoran La Piazza.

Ovo su samo neki od brojnih restorana kojima treba dati šansu, možda ćete se prijatno iznenaditi, a to vam i mi preporčujemo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget