Studiranje u Francuskoj – prilika da učite od najboljih

Veliki broj naših predaka se, naročito posle Prvog svetskog rata školovao u Parizu. Skoro svi pripadnici srpske avangarde bili su francuski đaci. Francuska je i danas jedna od 7 privredno najrazvijenijih država. A ko i ne bi poželeo da se školkuje u zemlji koja ima grad svetlosti, muzej  Luvr, najbolja vina i svetski priznate univerzitete. Dugogodišnja potvrda vrednosti tih univeziteta su važna imena iz sveta umetnosti, nauke i kulture.

Francuski univerziteti nastavu prilagođavaju mreži ECTS (European Credit Transfer System). To znači da oni svojim studentima omogućavaju priznavanje semestara, koje su pohađali u nekoj drugoj ustanovi, koja je deo ove mreže. S obzirom na to da je broj univerziteta koji omogućavaju nastavu na engleskom jeziku sve više, sve je veći broj i stranih studenata u Francuskoj. Svi nivoi studija u više od 400 ponuđenih institucija, omogućava im svetski priznatu diplomu.

Šta je sve potrebno za konkurisanje na studije u Francuskoj?

Za konkurisanje na osnovnim studijama potrebno je da imate: 

1) zavidno znanje francuskog jezika. Većina univerziteta zahteva položen ispit iz francuskog jezika (TCF), koji se polaže na Odeljenju za kulturnu saradnju i delatnost sa Francuskom ambasadom u Srbiji, svake godine u mesecu februaru.

2) srpsku matursku diplomu

3) indeks sa Univerziteta iz matične države

4) formulare za upis, koji su dostupni na sajtu francuskog Ministarstva obrazovanja. Potrebno je poslati ih do naznačenih rokova i prema datim uputstvima. Formulari sadrže: motivaciono pismo na francuskom jeziku, CV na francuskom jeziku, zvanični prevod diplome koja je poslednja stečena, zvanični prevod položenih ispita u Srbiji, izvod iz matične knjige rođenih (na francuskom jeziku).

Za konkurisanje na master studije u Francuskoj potrebno je:

1) odlično znanje francuskog jezika

2) kontakt sa željenim Univerzitetom i formulari

3) odgovor Fakulteta sa svim uputstvima vezanim za upis.

Šta je još važno pre početka studiranja u Francuskoj?

Ako će vaše studiranje u Francuskoj trajati duže od 3 meseca, neophodna vam je međunarodna studentska kartica (ISIC Card), da biste imali razne popuste i olakšice pri kupovini, na putovanju ili za različite turističke obilaske.

Pored toga je potrebno da sebi obezbedite adekvatan smeštaj. Preporuka je da se sa potragom smeštaja počne i 3 meseca pre odlaska na studije u Francusku, kako biste sebi našli i zadržali odgovarajući krov nad glavom. Među stranim studentima veoma su popularni i studenstski domovi, jer su udobno opremljeni i povoljni. S tim što bi trebalo imati u vidu da studenti sa stipendijom francuske vlade imaju prednost pri popunjavanju mesta u domovima.

Što se tiče stipendija, najbolje je sve potrebne informacije potražiti na sajtu željenog Univerziteta ili preko Francuske Ambasade u Srbiji ili na sajtu Francuskog Instituta u Beogradu.

Za sve neophodne informacije, naročito, vam može pomoći Medijateka (u okviru Francuskog Instituta u Beogradu), sa informativnim centrom CampusFrance, koji odgovara na vaša pitanja vezana za: fracusko – srpske diplome u Srbiji, o visokom školstvu u Francuskoj, o procedurama koje se tiču upisa na željeni Univerzitet, o finansiranju studija i stipendiranju od strane različitih institucija, o studentskom životu i smeštaju u Francuskoj, o mogućnostima stažiranja, zaposlenja i rada u Francuskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget