Nekoliko važnih informacija za sve koji razmišljaju o studiranju u inostranstvu

I dok su ranije samo malobrojni pojedinci, čije porodice su imale dovoljno novca za to mogli da priušte sebi studiranje u inostranstvu, danas je situacija u velikoj meri drugačija. U svakom slučaju znatno povoljnija za mnoge mlade ljude, koji su zainteresovani za opciju da akademsko zvanje steknu van granica naše zemlje. 

Iako su srpski univerziteti, odnosno fakulteti koji ih čine, i te kako kvalitetni i na dobrom glasu, sve se više akademaca odlučuje da studira u nekoj drugoj zemlji. Neki od njih se odlučuju za univerzitete u zemljama, koje su nama fizički bliže, a ima naravno i onih čija odluka se odnosi na zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, na primer. 

U nastavku teksta vam donosimo važne informacije koje se odnose na studije u inostranstvu, a koje smo saznali u agenciji za studiranje u inostranstvu – Ino Edukacija.

Najbitniji uslov za studiranje u inostranstvu

Sasvim logično, akademci koji žele da studiraju na nekom stranom univerzitetu, moraju imati dovoljno novca za to svakako, osim ako ne dobiju stipendiju.

Međutim, iako novac zaista jeste vrlo važan u tom slučaju, mnogo je važnije da određeni jezik znaju na zahtevanom nivou. 

U većini slučajeva se od budućih studenata zahteva da engleski jezik poznaju na određenom nivou. A o tome svakako treba i da prilože relevantan dokaz. Da li će to biti validan sertifikat o nivou poznavanja engleskog jezika, poput Kembridž ili Oksford sertifikata, na primer, zavisi isključivo od toga koji univerzitet je u pitanju, odnosno u kojoj se zemlji nalazi.

A isto važi i za nivo poznavanja jezika, koji se od budućih studenata zahteva. Naime, mnogi fakulteti dozvoljavaju studentima da dostave relevantan dokaz o poznavanju engleskog jezika, u većini slučajeva, na nivou B 2. Reč je o nivou, koji se prema pravilima standarda za nastavu stranih jezika, poznatog kao CEFR (The Common European Framework for languages) smatra višim srednjim nivoom znanja. Međutim, postoje takođe fakulteti širom sveta, koji od budućih studenata zahtevaju da prilože dokaz o tome da konkretni strani jezik poznaju na nivou C 1, pa čak i C 2.

Ako se odlučite za studiranje u inostranstvu, najbitnije je da odmah proverite kako je u okviru fakulteta koji ste izabrali da pohađate definisan ovaj zahtev. 

Da li se priznaju ispiti na stranim fakultetima?

U principu vam niko ne može dati precizan i tačan odgovor na ovo pitanje, jer on najpre zavisi od toga na kom fakultetu i u kojoj zemlji ste odlučili da studirate. 

Svakako je dobro da svi koji su zainteresovani za studiranje u inostranstvu znaju da je i Srbija jedna od potpisnica Bolonjske deklaracije. Trenutno je u našoj zemlji još uvek u toku implementacija pravila te deklaracije u obrazovni sistem.

Ako zaista želite da budete sigurni u to da li vam se ranije položeni ispiti priznaju i koji tačno, onda je najbolje da nakon izbora fakulteta u konkretnoj zemlji, na kome želite da nastavite studije, direktno kontaktirate upravo taj fakultet i zatražite informacije. 

Iako celokupan proces za odlazak na studiranje u inostranstvu nije zapravo ni jednostavan ni brz, najvažnije je da se dobro pripremite. Pod tim se prvenstveno misli da blagovremeno pribavljanje svih onih informacija, koje se mogu smatrati relevantnim i važnim. Zapravo je najbitnije da prvo pronađete na kom fakultetu i u kojoj zemlji želite da studirate, pa da proučite ponudu samog fakulteta, ali i da sagledate aspekte života u konkretnoj zemlji, pa da na osnovu svih tih podataka i naravno vaše finansijske situacije, pronađete fakultet koji svim vašim zahtevima može na najbolji mogući način da odgovori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget