KAKO DA UREDITE SVOJ DNEVNI BORAVAK?

ugaone garniture

Dnevni boravak je obično centralna prostorija u stanu i u njoj cela porodica provodi najviše vremena. U njoj se dočekuju gosti, druži, gleda tv i prilegne posle ručka. Zbog toga prilikom uredjenja ove prostorije treba dobro razmisliti i isplanirati kako će izgledati.

Preporučuje se da pre nego što krenete u renoviranje dnevne sobe obidjete salone nameštaja, prelistate časopise za uredjenje doma, suftujete na internetu jer mnoge ideje možete naći na ovaj način. Nakon toga se savetuje da napravite na papiru skicu svoje dnevne sobe i pokušate da osmislite kako će izgledati. Postoje i jednostavni programi na kompjuteru koji vam mogu olakšati crtanje i dizajniranje svog prostora.

Zatim sledi krečenje zidova, kupovina nameštaja, rasvete i na kraju sitnica koje će “začiniti” prostor. Prilikom uredjenja dnevnog boravka treba razmišljati o veličini prostorije, funkcionalnosti i praktičnosti. Angažovanje stručnjaka vam, naravno, može olakšati ceo proces. Ako se odlučite da sami preuredjujete dnevnu sobu evo korisnih saveta.

Idealna boja za dnevnu sobu

Idealna boja može da zavisi od veličine sobe jer neke boje (jake i intezivne) u manjim prostorima mogu još više da smanje prostor. U principu svetle boje otvaraju prostor, a tamne smanjuju.

Prilikom izbora boje/nijanse treba da vodite računa da boja koju vidite na uzorku  u farbari ne znači da će biti te nijanse i na zidu ili da će vam se svideti kada ceo zid bude u toj boji. Ne paničite ako nakon jednog prelaza bojom zid ne izgleda onako kako ste vi zamislili – sačekajte da se osuši i predjite još jednom.

Za dnevnu sobu se preporučuju žute, naranžaste ili bež nijanse. Ako se plašite da eksperimentišete sa bojama možete jedan zid obojiti u neku boju ili celu dnevnu osobu okrečiti u belo i nekim upadljivim komadima nameštaja, sitnicama i dobrom rasvetom napraviti akcente u prostoru i tako izbeći da deluje monotono i sterilno.

Takodje, rešenje može biti i da stavite zidne nalepnice (tapete) kojih sada ima sa najrazličitijim motivima, koji su vrlo praktični i zbog cene a i zbog toga što ako vam se ne svide možete ih lako skinuti.

Garnitura која osvaja

Prilikom uredjenja dnevnog boravka naravno da je jako bitan nameštaj i to garnitura za sedenje. Garnitura je uglavnom centralni komad nameštaja i zauzima bitno mesto u prostoriji. Od vas zavisi da li ćete kupiti dvosed ili trosed, moderne ugaone garniture su uvek dobar izbor, kožne ili od pamuka, klasične, modularne (iz delova koje se mogu kombinovati),..

Prilikom kupovine obratite pažnju kakve je konstrukcije, koliko je udobna za sedenje, koliko je duboka i da li ima mogućnost da se reguliše naslon, postoji li mogućnost razvlačenja i presvlačenja.

Što se izbora boje tiče neka neutralna boja (pre svega siva) je čest slučaj. Ali ne zaboravite da često garnutara u nekoj neočekivanoj boji (žutoj ili plavoj ) može biti fenomenalni izbor koji će vaš enterijer dnevnog boravka obogatiti i dati mu poseban pečat.

Fotelja kao modni detalj u dnevnom boravku

Pored dvoseda ili troseda bitan element u dnevnom boravku su fotelje. Pored nekog tipa moderne fotelje sve češće se u domovima mogu videti retro fotelje- beržere i to kao vrlo efektan detalj koji razbija monotoniju, pogotovo ako je neke jarke boje.

Beržera je široka fotelja u kojoj su nekada dame mogle da sede u širokim suknjama koje su se tada nosile. Vremenom se menjala – dubina, visina, nasloni, načini tapaciranja,..  Beržere su izuzetno udobne (zbog punjenja) i prijatne za odmor. Može biti vrlo ugodna kao mesto za čitanje pa je pored nje dobro staviti podnu lampu. Iako su pomalo retro beržere se mogu lepo složiti sa modernim nameštajem ili zavesama po boji ili dezenu ili mogu predstavljati potpuni kontrast svemu ostalom i tako prostoru dati jednu novu dimenziju.

Idealna rasveta za dnevni boravak  

Rasveta za dnevni boravak može mnogo da utiče na atmosferu koja će vladati u prostoriji. Zbog toga treba voditi računa o dimenzijama, jačini i boji rasvetnih elemenata. Preporučuje se da u dnevnoj sobi rasveta bude slojevita i da je toplijih tonova (žuta i crvena).

Ako vaš dnevni boravak ima visoki plafon upotpunite je velikim, dekorativnim lusterima, a ako je nizak plafon bolje je da izaberete plafonjerku. Deo prostorije koji nema dnevno osvetljenje ili je jednostavno tamnije dodatno osvetlite različitim lampama (sa i bez abažura, podnim ili stonim) i  reflektorkama.

Podne lampe su čest element u dnevnom boravku jer pored toga što mogu predstavljati dekorativni detalj i funkcionalno mogu dopunuti rasvetu i poboljšati osvetljenost. Treba voditi računa da podne lampe ne smetaju, da su stabilne i da nisu postavljene preblizu mesta za sedenje pa da svetlost iz nje smeta osobi koja sedi.

Stone lampe najrazličitijih oblika, boja i abažura ukrašavaju police, komode a mogu biti i za čitanje. Takodje, prilikom postavljanja stonih lampi (pre svega za čitanje) treba voditi računa o udaljenosti i da ne bude postavljena direktno ispod glave već sa strane. Ako pomnožite broj kvadrata dnevne sobe sa 25 w dobićete koliko vam je svetlosti potrebno u prostoriji (npr. prostorija je 17 m potrebno vam je 425 W).

Ukrasi koji daju šarm prostoru

Različiti ukrasi koje birate po svom afinitetu će dati završni pečat prostoriji koju uredjujete. Pored različitih sitnica kao što su vaze, ramovi, sveće i zavese, jastuci, tepisi, prekrivači takodje obogaćuju prostor.

Treba voditi računa da se svi detalji uklope da ne bude previše upečatljivih onda će se postići kontraefekat. Bolje je da većina elemenata bude neutralna i da se samo sa nekim akcentuje prostor. Često se dešava da pokušamo da izložimo sve što imamo (posebno uspomene i drage sitnice) i da onda prostor bude prepun i stvari se ni ne vide. Ako imate puno stvarčica probajte da ih menjate s vremena na vreme (stavite ih u neku kutiju dok ih se ne uželite) tako će svaka dobiti svoje mesto.

Biljke donose radost i živost u svaki dom. Orhideja, drvo novca, bendžamin, dracena su biljke koje će vam lepo ukrasiti sto, policu, ćošak,… Ako nemate vremena za brigu o njima postoji veliki broj veštačkog cveća koje možete odabrati.

Ogledala su značajan detalj jer pored mogućnosti ogledanja u njemu ono može vizuelno da poveća prostor i da dnevna soba deluje prostranije i veće.

Slike kao dekoracija za zid su još jedan vid dekorisanja vašeg dnevnog boravka. Na velikom belom zidu jedna velika upečatljiva slika koju ćete još dodatno odgovarajućom rasvetom akcentovati će učiniti da vaš prostor deluje lepše i bogatije. Vaše lične fotografije, dečiji crteži ili umetnički radovi vaših ruku delo možete uraditi u istoj tehnici (crno bele, pastel,..) uramiti u isti ram ili staviti u isti paspartu i napraviti mini izložbe na zidovima vašeg dnevnog boravka. Prilikom postavljanja slika na zid treba se voditi nekim pravilom: ista tematika, vrsta okvira, veličina slika, raspored na zidu – u svako slučaju treba ukrašeni zid da bude prijatan i skladan.  

Nakon preuređenja dnevne sobe pozovite drage ljude da se družite i da uživate u njemu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget