Pohađanje škole stranih jezika ili samostalno učenje jezika?

Naumili ste se da naučite novi jezik, ali ne znate odakle da počnete.

Trebalo bi da počnete od toga da se odlučite kako želite da učite taj jezik. Postoji više opcija, ali najosnovnije dve su pohađanje škole stranih jezika ili samostalno učenje kod kuće. Dole imate napisane prednosti obe opcija, a vi izaberite onu koja vama najviše odgovara. 

Upisivanje neke od brojnih škola stranih jezika

Kada upišete školu stranih jezika vi krećete od osnovnih stvari. Potpuna tabula rasa. Predavači koji drže časove vašoj grupi će krenuti od osnovnih stvari i reči kada se uči jezik, odnosno od početničkog nivoa. Nakon savladanog prvog nivoa ide se na sve složenije, dakle uči se postepeno. Takođe se uči i grupi što nekome može da odgovara, a nekome ne. Prednost rada u grupi jeste što vaše znanje uvek možete da proverite i uporedite sa nekim. Prednosti pohađanja škole stranih jezika jeste to što uvek možete da pitate ako vam nešto nije jasno i biće vam dodatno objašnjeno. Uglavnom se mesečno plaćaju škole stranih jezika, ali to može da bude jako korisno jer ćete biti prinuđeni da dva do tri puta nedeljno idete na časove i tako se ne ulenjite i nastavite da učite. Uglavnom se, posle časova dobijaju i domaći zadaci koje treba da odradite do sledećeg časa i tako usavršavate i utvrđujete znanje koje ste stekli. 

Samostalno učenje kroz televiziju i muziku

Samostalno možete da učite tako što gledate televiziju na tom jeziku. Pustite neki film i pratite o čemu pričaju, fraze će vam ući u glavu i tako ćete lako naučiti nekoliko reči. Najbolje je, kada učite sami, da ne učite reč po reč već da sklapate rečenice koje ćete kasnije prevesti na jezik koji učite i tako ih zapamtiti. Upravo su zbog toga filmovi i serije odlični. Možete da uključite prevod, slušate šta govore i pritom znate značenje reči. Kroz muziku možete da naučite sleng tog jezika, a pošto muzika ulazi lako u uši može da se desi da ćete pevušiti reči pesme i tako naučiti nove fraze. 

Da li je bitno da ponavljate i vežbate?

Nikako ne treba da zaboravite da ponavljate reči i rečenice koje ste do sada naučili. Ponavljanjem utvrđujete znanje i ne dozvoljavate mozgu da ga zaboravi što je jako važno. Postavite sebi za cilj da u toku dana ponovite deset ili dvadeset reči ili rečenica kako bi ih što bolje zapamtili i kako ih ne bi zaboravili. Tako ćete isto i videti nešto što ste zaboravili i moći ćete da se podsetite. Uz to je jako bitno i da pričate jezik koji učite. Grešite, ali pričajte. Kroz greške ćete najbolje naučiti. Pričajte sa nekim ko zna jezik koji učite kako bi vam skrenuo pažnju na greške koje pravite.

I sa i bez nekih od škola stranih jezika – naporno ali moguće

Učenje novog jezika nikada nije lako, ali je vredno truda i rada. Nakon naučenog jezika vi možete da otputujete u zemlju gde se priča taj jezik ili čak vam može pomoći u zapošljavanju. Nikada nemojte da prestanete da se usavršavate i da učite nove stvari, nikada nije kasno. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget