Nepravilno lečenje diskus hernije – problemi i posledice

Diskus hernija nastaje usled propadanja jednog od diskusa koji drži kičmeni stub u pravilnom položaju. Posledica toga je intenzivan, probadajući bol koji se kreće iz leđa, preko zadnjeg dela noge do stopala. Trnjenje nogu i ruku je česta posledica, ali i gubitak osećaja u ekstremitetima. Kada se ne leči, diskus hernija može da ugrozi i kontrolu mokrenja, stolice i potencije kod muškaraca.

Zato kada se priča o diskus herniji lečenju se mora pristupiti ozbiljno i uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Ako se sagledaju svi zdravstveni problemi,  jasno je da je pristupanje što ranijem lečenju neophodno, a naročito da ono bude pravilno radi potpunog oporavka.

Gde grešimo pa kičmeni diskovi stradaju?

Povrede kičme, ali i nepravilno držanje kičmenog stuba su glavi uzročnici nastanka diskus hernije. Ni oporavak ni lečenje nije moguće bez vraćanja pravilnog položaja kičmenom stubu.

Postoje jasni saveti koje mogu da primenjuju svi i da tako unaprede zdravlje čitavih leđa:

  • Svako saginjanje treba da se radi iz čučnja, pri čemu se kičmeni stub drži uspravno.
  • Podizanje tereta treba da se radi iz čučnja, a da se teret drži uz telo.
  • Svakodnevno povesti računa o pravilnom držanju kičme 
  • Rekreacijom se ojačavaju mišići leđa i stomaka čime se ceo torzo drži pravilno.
  • Kilaža treba sa bude pod kontrolom jer oni sa viškom kilograma najčešće imaju i bolove u leđima

Kada bi svi pratili ove savete broj obolelih od diskus hernije bi bio značajno manji, ali na žalost to nije slučaj. Posebno je veliki problem i to što i kada se oboli, lečenje diskus hernije se sprovodi nepravilno.

Diskus hernija lečenje –  najčešće greške 

Vrlo često se kod diskus hernije lečenje produži i komplikuje kada se zanemari važnost da je potrebno da lekar propiše terapiju. Lekovi protiv bolova i za relaksaciju mišića se mogu nabaviti i bez recepta, ali je važna dobra kombinacija i savet za pravovremeno prekidanje da bi se dala šansa pravom oporavku.

Kod diskus hernije lečenje se sprovodi etapno pa je sledeća faza uključivanje fizikalne terapije. Česta greška je i kada se ne konsultuje fizijatar za individualni plan vežbanja, već se vežbe preuzimaju sa interneta. Bez pravilnog izvođenja dolazi do razvijanja nove upale u mišićima i nervima oko oštećenog diska.

Mnogi greše jer ne posete stručne fizijatrijske centre gde mogu dobiti i dodatnu pomoć u vidu terapije na najsavremenijim uređajima koji pomažu dekompresiji kičme, bržem oslobađanju od bola i lečenju oštećenja na diskovima.

Jedan od uređaja koji daje vrhunske rezultate je elektroterapija, a uz nju i ultrazvučna čijom kombinacijom se dobija sonoforeza. Uz sve to, pacijentima odlično prija i terapija hladnim laserom kao i magnetna terapija.

Za diskus herniju lečenje mora biti pravilno ili je oporavak gotovo nemoguć. Deo izlečenja je promena životnih navika, a pre svega gubitak kilaže i konstantno vežbanje koje je posebno koncipirano za svakog pacijenta. I ovde se greši jer mnogi ne istraraju u oporavku i čim se situacija popravi oni odustanu od ojačavanja kičmenog stuba. 

U slučaju da imate ovakve tegobe sada znate najčešće greške pa pokušajte da ih izbegnete i tako brže dođete do izlečenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget