Neka vaše dvorište privlači pažnju: Najlepše ukrasno drveće zbog kog ćete zaboraviti na sadnju cveća!

Ukoliko planirate da “renovirate” svoje dvorište, verovatno prvo razmišljate o nabavci novog baštenskog nameštaja i aksesoara ili pak o sadnicama cveća. Međutim, šta kažete na to da glavna zvezda vašeg vrta bude – ukrasno drveće? Ukrasno drveće će, kako sam naziv kaže, na poseban način ukrasiti vaše dvorište, učiniti da se svaki prolaznik okreće za njim, a vi ćete uživati kako u lepoti, tako i u posebnosti svoje oaze. Uz to, ukrasno drveće je dosta lakše za održavanje od različitog cveća, a dodatni plus od nas dobija i zato što je mnogo, mnogo dugotrajnije. Predlažemo vam da pogledate koje smo to vrste izdvojili kao najlepše, a potom donesite konačnu odluku!

Jasmin

Jasmin je drvenasti žbun prelepih belih cvetova koji može da dostigne visinu i do tri metra. Jasmin cveta tokom proleća i leta, ali postoje i vrste koje cvetaju čak i zimi, te se možete odlučiti za neku od njih kako biste skoro tokom cele godine uživali u njegovom divnom izgledu. Ovo ukrasno drvo se lako prima i brzo raste te neće biti mnogo muke oko njegovog održavanja. Imajte na umu da bi trebalo da bude na direktnom suncu kako bi cvetao svojim punim kapacitetom. 

Japanski javor

Iako nam “dolazi” iz Japana, japanski javor se gaji u celom svetu i predstavlja azijski simbol inteligencije. Prepoznatljiv je po svom raznobojnom lišću čije se nijanse smenjuju od zelene, preko žute i roze, pa sve do crvene i narandžaste. Japanski javor je ukrasno drvo koje se najčešće bira u ove svrhe. Može da dostigne visinu i do sedam metara, a za razliku od jasmina, ne voli direktno sunce, ali mu je potrebno da raste na svetlom mestu kako bi lepo napredovao. 

Japanska trešnja

Japanska trešnja je jako česta u Koreji, Kini i Japanu, a poznata je po svojim nežnim belim i roze cvetovima koji daju ovom ukrasnom drvetu prefinjen izgled. Osim što su lepi, cvetovi divno mirišu, te ćete moći da uživate kako u pogledu, tako i u mirisu. Japanska trešnja je inače simbol prolaznosti, ali i čistote i sreće, raste od osam do 12 metara visine, potrebno joj je dosta prostora i sunca zato se uvek sadi sama kako bi dostigla svoju maksimalnu lepotu. 

Tuja

Iako otrovna, tuja je česta u našim dvorištima naročito zato što se od nje može napraviti divna živa ograda. I živa ograda sama po sebi može da doprinese izgledu vašeg dvorišta i u tom slučaju je tuja odličan izbor, iako se jednostavno može upotrebiti i kao dekoracija. 

Magnolija

Na kraju, tu je i prelepa magnolija koja takođe potiče iz Azije, ali i Severne Amerike. Raste kao niže drvo od pet metara visine, a od nje se može oblikovati i žbun. Magnolija treba da bude na direktnom suncu, a divne cvetove će “proizvoditi” od maja do septembra. 

Ovo je naših pet favorita kada je u pitanju ukrasno drveće, a moramo priznati da je svako lepo i posebno na svoj način – sve zavisi od toga kakav efekat želite da postignete. Koje ukrasno drvo se vama najviše dopada?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget