Kako se zaštiti od vrućine tokom jula i avgusta?

Čini se da su jul i avgust meseci u kojima se čovek može odmoriti od obaveza i uživati na suncu, međutim, previše jake temperature, u zagušenom gradskom prostoru, ljudima mogu zadavati zdravstvene brige. 

Jake letnje temperature i štetnosti po zdravlje

Visoka temperatura koja dolazi od spolja za one koji žive u prostoru koji nema adekvatnu izolaciju ili je na nepogodnom mestu može otežavati disanje i negativno uticati na zdravlje, a pogotovo na srce. Tokom leta većina nas traži utočište od prejakog sunca, a ukoliko u sopstvenoj kući ili stanu ne možemo da imati prikladnu temperaturu i ohladiti se onda može biti primetna dehidratacija i malaksalost. Temperaturna neravnoteža tokom letnjih meseci posebno je štetna za starije i mlađe, kao i za one koji su hronično bolesni. U potrazi za smanjenjem vrućine u prostoru većina ljudi kupuje male ventilatore, otvaraju prozore tokom noći a tokom dana zatamnjuju prostorije, zatim, kače vlažne peškire ili ugrađuju roletne. Sve ovo i nema toliko izrazitu korist kao kupovina kvalitetne klimatizacije i ventilacije. 

Klimatizacija i ventilacija za osveženje doma

Tokom jula i avgusta javlja se izrazita potreba za kupovinom nekog od klimatizacionih uređaja. S obzirom da mali ventilatori ne mogu hladiti prostor već vazduh koji se nalazi u njemu vrte po prostoriji. Samo sa kupovinom klima uređaja može se dobiti osvežen i prohladan prostor čak i u najtoplijim mesecima. Moderna klimatizacija i ventilacija, za razliku od malih ventilatora, prostor suptilno rashlađuju čineći da vazduh bude svež stvarajući antibakterijski efekat. Klimatizacija i ventilacija ne samo da hlade okolni prostor stvarajući ugodnu temperaturu već i pročišćuju vazduh. Treba znati da režim kvalitetne ventilacije ravnomerno raspoređuje vazduh što može biti veoma korisno ukoliko ne želimo da samo donji deo prostorija bude hladan. Na tržištu postoji mnoštvo modela sa različitim funkcijama. Podešavanje temperature na klima uređajima je izuzetno jednostavno, i to se može izvršiti u najčešćem temperaturnom opsegu od 16 stepeni pa do 25, tokom leta. Klimatizacija i ventilacija u noćnom režimu mogu biti veoma praktične ne ometajući san a pričinjavajući da u unutrašnjosti bude prijatno u momentima kada od vrućine čak i uz prethodno otvorene prozore ne može da se zaspi. 

Kakvu klimu i ventilacioni uređaj odabrati

Prilikom odabira klimatizacije i ventilacije treba obratiti pažnju na funkcionalni dizajn koji ima mnoštvo parametara, od noćnog režima, tajmera, snage ventilatora pa do preciznosti u održavanju željene temperature. Dobra klimatizacija i ventilacija jeste ona gde protok vazduha može biti vršen u različitom smeru, a tajmer može olakšati savremeni život sa automatskim uključenjem klime na primer pola sata pre vašeg povratka sa posla. Pored toga, dobra klimatizacija i ventilacija jeste ona koja poseduje noćni režim koji stvara manju dozu buke što će  olakšavati ulazak u san. Treba znati i da klima uređaji mogu imati zaštitne sisteme za nepredviđene situacije kako ne bi došlo do njihovog kvara, na primer tokom iznenadnog nestanka struje. Ovaj izum moderne tehnologije potrošače će sačivati od ozbiljnih posledica koje mogu nastati u pregrejanom prostoru, i zahvaljući svim pogodnostima omogućiti uživanje tokom vrelih letnjih meseci u potrpunosti.   

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget