Jednostavni saveti za skidanje temperature

Povišena temperatura

Kada primetimo povišenu temperaturu to je za naš znak da smo se razboleli. Ali, to u stvari i nije tako jer se telo povišenom temperaturom bori protiv virusa i bakterija.

Ranije je vladalo mišljenje, pogotovo kod dece, da se čim se primeti porast temperature dete treba kupati vodom i alkoholom. Ovaj način skidanja temperature ne samo što nije delotvoran već može biti i opasan zbog isparenja samog alkohola.

Kada primetimo povišenu temperaturu treba se premestiti u hladniju prostoriju i skloniti od sebe svu ćebad i pokrivače i sve što greje ali obavezno obuti zoknice. Na čelo staviti nešto zaledjeno ili pokvasiti pamučnu krpu u hladnu vodu i to staviti na čelo. To će pomoći da se lakše i brže spusti telesna temperatura.

Bilo bi dobro masirati glavu, posebno potiljak i slepoočnice, onome ko je pod temperaturom jer će to pomoći da se smanje bolovi koji nastaju zbog groznice.

Unositi dovoljnu količinu vode kako telo ne bi dehidriralo i mazati usne balzamom kako ne bi ispucale.

Ne naprezati se već svo vreme ležati kako bismo telu omogućili dovoljnu količinu odmora i dobrog sna kako bi sakupilo snagu za borbu protiv virusa ili bakterija. Meriti temperaturu svakih par sati kako bismo blagovremeno reagovali i posetili lekara ako predje 40 stepeni.

Ne treba se plašiti ako bolesnik počne da se preznojava naročito u toku noći jer je to normalan tok bolesti kada je reč o temperaturi. Treba samo obratiti pažnju, menjati čaršave čim se pokvase i redovno stavljati hladne obloge koji ne sadrže alkohol. Ako je bolesnik gladan davati laganu i što tečniju hranu, najbolje supe od povrća, kako ne bi dodatno opteretili organizam.

Ako ni jedna od ovih metoda ne uspe mogu se koristiti lekovi koji obaraju temperaturu ali ne bez konsultacija sa lekarom. Ukoliko primetite simptome koje do sada niste, ili ukoliko temperatura počne da prelazi 39,5 stepeni onda je obavezna poseta lekaru koji će vam odrediti dalji tretman.

Opširnije o temi skidanja temperature na prirodan način čitajte u ovom tekstu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget