Kako se dijagnostikuje i leči lajmska bolest?

Ukoliko vas ubode krpelj, najbolje što možete učiniti jeste da ga ne vadite samostalno, već da potražite pomoć stručnjaka. A pošto lekar bude izvadio krpelja onako kako je to propisano, izuzetno je važno i da pratite stanje oko mesta uboda, kako biste na vreme predupredili sve eventualne nelagodnosti.

U principu su simptomi rane faze ove bolesti vrlo lako uočljivi, jer se u većini slučajeva javlja crvenilo i otok oko mesta uboda. Upravo tada je vrlo važno odmah zatražiti pomoć stručnjaka, koji će najverovatnije preporučiti terapiju određenim antibioticima.

Valjalo bi napomenuti da u toku razvoja lajmske bolesti postoje tri stadijuma, a oni su podeljeni u dve faze. U ranoj fazi su dva stadijuma i u kasnoj jedna.

Dijagnostika je vrlo važna i svakako treba kod pojave prvih simptoma zatražiti savet i pomoć stručnjaka, kako bi se izbegao dolazak u takozvanu kasnu fazu, koja se može javiti i godinu dana, pa čak i više godina nakon infekcije.

Napominjemo još jednom da samo pravilna dijagnostika može pomoći lečenje lajmske bolesti.

Dakle, nakon što primetite eventualno crvenilo u predelu gde vas je uboo krpelj, neophodno je da u što kraćem roku zatražite pomoć lekara.

Kako se leči lajmska bolest?

Najvažnije je da bolest bude od strane stručnjaka na vreme dijagnostikovana. A na osnovu toga će biti određeno i koja faza je u pitanju, pa će biti lakše lekaru da prepiše terapiju.

Uopšteno govoreći, najčešće je to antibiotska terapija, a kada je u pitanju rana faza, obično se preporučuje antibiotik doksiciklin, odnosno amoksicilin, kada su u pitanju trudnice, deca i osobe koje su alergične na doksiciklin.

S obzirom na to da postoji alternativa u lečenju i to u vidu primene drugih antibiotika, u svakom slučaju najbolje je na vreme kontaktirati lekara čim se pojavi sumnja na ovo oboljenje.

Što se tiče kasne faze, odnosno takozvanog postlajmskog sindroma, to uglavnom podrazumeva kombinaciju antibiotske terapije i drugih medikamenata, a u zavisnosti od toga koji simptomi su najvidljiviji. Svakako će nadležni stručnjak na osnovu rezultata analize krvi i stanja pacijenta proceniti da li će u kasnoj fazi uz antibiotike uključiti i neki drugi lek.

Lečenje u ranoj fazi lajmske bolesti

Uopšteno govoreći, i u ranoj u kasnoj fazi se svakako preporučuje terapija antibioticima. Na osnovu dijagnoze, odnosno stanja zdravlja svakog pacijenta će lekar proceniti koliko bi trebalo da traje lečenje antibioticima i koji antibiotik će preporučiti.

Antibiotik doksiciklin se uglavnom preporučuje u ranoj fazi, a u količini 2 puta po 100 mg. Tako lečenje traje u proseku tri do četiri sedmice. Međutim, nikada ne treba antibiotik uzimati na sopstvenu ruku, već isključivo u slučaju da sumnjate da postoji lajmska bolest, trebalo bi se obratiti stručnjaku, koji će najpre zahtevati analizu krvi, a zatim i propisati odgovarajuću terapiju.

Ukoliko je neko alergičan na doksiciklin, odnosno na komponente koje se u tom antibiotiku nalaze, ali i deca i trudnice, onda će biti primenjen drugi antibiotik i to u većini slučajeva amoksicilin. Doziranje se isključivo vrši prema kilogramu, odnosno telesnoj masi. Svakako da postoji i alternativa za ovaj antibiotik, ali to isključivo može propisati lekar.

Lečenje lajmske bolesti u kasnoj fazi

Ova faza se ispoljava čak i godinu dana nakon zaražavanja, a u pojedinim slučajevima i nekoliko godina nakon toga. Upravo na osnovu stanja zdravlja samog pacijenta i simptoma će nadležni stručnjak preporučiti terapiju.

Svakako da mora biti uključen antibiotik, ali koliko će tačno trajati terapija i koji će antibiotik biti primenjen isključivo zavisi od odluke lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget