Grejanje stanova – za efekat ušuškanosti i topline

Stambeni prostori smešteni u unikatno dizajniranim zgradama, mesta su koja se danas frekventno biraju za život, bilo pojedinaca ili porodice. Da bi bili prava oaza mira, stanovi treba da budu kvalitetno i detaljno opremljeni, sa osećajem za stil i estetiku, ali i izuzetnom praktičnošću i uštedama. 

Kako bi stanovi bili mesto za ušuškanost, toplinu i uživanje, bitno je da imaju određenu varijantu grejanja. Bez obzira da li je u pitanju minimalistička garsonjera, jednosobni ili višesobni stanovi, kao i dupleksi i prostrane varijante, grejanje stanova je nezaobilazan deo planiranja, uređenja i kreiranja raznovrsnih procena troškova, isplativosti i efekata.

Električne varijante za grejanje stanova

Upotreba električne energije kao osnovnog resursa, odnosno energenta za grejanje stanova, danas je vrlo češća nego u prethodnim decenijama. Obimnim investiranjem, iznedrio se veliki broj stambenih zgrada u svim gradovima, a posebno prestonici i okolini. Neke od njih nemaju istovremenu mogućnost priključivanja na gradsku centralu za grejanje, pa se pojedinačni stanari snalaze za grejanje prostora. Upotreba električnih kotlova je karakteristična za garsonjere i jednosobne stanove, odnosno manje kvadrature prostora, zbog često visokih troškova električne energije. 

Pored toga, električno podno grejanje je doživelo neverovatnu popularnost, pre svega zbog estetike i dizajna koji ne zauzima ni jedan milimetar zidova niti prostora, izuzev centimetra ispod površine poda, što je neprimetno. Obe vrste grejanja za stanove su dobro rešenje, posebno zbog mogućnosti isključivanja prema potrebi, ali i automatskog pokretanja čak i kada niste u prostoru, da bi bio dovoljno zagrejan za boravak. Pored toga, električni tipovi za grejanje su i raznovrsni uređaji, poput uljanih radijatora, TA i kvarcnih peći, zatim grejalice i invertor klime. Ipak, oni se mogu koristiti kao dopuna postojećem sistemu, ili povremeno, ukoliko je potreba za temperaturnim prilagođavanjima spoljašnjim okolnostima minimalna.

Centralno grejanje za stanove kao tradicionalna instalacija

Varijanta unošenja neophodne toplote u stanove koja postoji od davnih vremena, i prilično je fiksna u pogledu zavisnosti od gradske organizacije, tokova i priključaka, jeste centralno grejanje. Radi se o priključivanju stambenih objekata na gradske centrale za grejanje, odnosno toplane, koje u potpunosti organizuju rad grejnih tela tokom zime. Grejna sezona koja traje od polovine oktobra do polovine aprila uz određena sezonska prilagođavanja u zavisnosti od pretežne spoljne temperature, donosi dovoljno toplote u stan svake kvadrature. 

Istovremeno, centralno grejanje rezultira uglavnom fiksnim iznosima računa, koji se plaćaju tokom čitave godine, bez obzira da li je grejna sezona u toku ili ne. U svakom slučaju, ova varijanta je poželjna iz razloga odsustva bilo kakvog opterećenja i razmišljanja o zagrevanju prostorija. Ali, u slučaju da sezona nije u toku, a predviđena temperatura nije u velikim oscilacijama, može biti potreban dodatni uređaj za zagrevanje – peć, radijator ili grejalica, jer centrala neće pokretati postojeća grejna tela. Iako ima prednosti, centralno grejanje zahteva dosta prilagođavanja vlasnika sistemu, dok razvođenje privatne varijante radijatora – bilo na električnu energiju, kotlove na pelet ili drvnu građu, ili dotok vode u podove, pruža dosta fleksibilniji režim funkcionisanja. 

Grejanje stanova zahteva razmatranje više opcija, ukoliko centralno nije već predviđeno u čitavom stambenom objektu. Uglavnom se razmatra varijanta upotrebe električne energije za kotlove, podno grejanje ili uređaje, zatim postavljanje panelnih radijatora sa kotlovima na pelet ili drva. U velikom broju predviđenih ideja, uz profesionalne konsultacije sa stručnjacima, vlasnici mogu pronaći rešenje koje će uštedeti energiju i druge resurse, kao i novac, a obezbediti efikasnu toplotu stanova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget