Adaptacija stana – kako prilagoditi stan osobi sa ograničenom pokretljivosti

U porodici imate osobu ograničene pokretljivosti. Analizirajući vaš životni prostor, došli ste do zaključka da on nije sasvim podoban za nju.

Želite izvršiti prilagođavanje prostora, promišljeno renoviranje i odabrati kompaktniji nameštaj kako biste stvorili što funkcionalniji prostor za osobu slabije pokretljivosti ili invaliditeta. Pritom, voleli biste da vaš stan izaziva tople emocije i osećaj ravnoteže. Evo, nekih osnova. 

Sklad boje i dezena, estetika i stil

Da bi enterijer bio prijatan za vas i osobu slabije pokretljivosti potrebno je da ne izaziva osećaj haosa. To može biti postignuto uz uspešno kombinovane detalje sa bojom zidova, zavesa, rasvetom i nameštajem. Kontrastne boje i interesantne teksture istaćiće vaš prostor i osigurati ugodan boravak u njemu. Ukoliko biste voleli da imate elegantan enterijer suptilnih tekstura, a da odgovara stilu života svakog člana porodice, možete upotrebljavati jednostavne zebra ili rolo zavese i mnoštvo stolnih lampi koje će naglasiti skladnu atmosferu dajući osećaj topline. 

Adaptacija stana za osobe sa invaliditetom – odakle početi

Adaptacija stana za osobe sa ograničenom pokretljivosti ili nekim oblikom invaliditeta može uveliko olakšati svakodnevni život. Pre svega potrebno je napraviti što više slobodnog prostora, rušeći pregrade. Ukoliko osoba koristi invalidska kolica, trebala bi imati mogućnost da se lagodno u njima kreće i slobodno služi uređajima u stanu.  Sa adaptacijom stana u ovom slučaju prvo se počinje od širine vrata, visine pragova, pa do prekidača, ručica, postavke predmeta i uređaja do određene visine, osiguravajući prostor za efikasno okretanje kolica. Stan koji je prilagođen i modifikovan za osobu slabije pokretljivosti može postati pristupačan i moderan, a pritom zadovoljiti sve navike i potrebe koje osoba ima. Adaptacija stana obuhvata demontiranje pragova, popravku podnih obloga, preuređenje nameštaja, pomeranje prekidača, utičnica, instalaciju pomoćnog osvetljenja, rampe, pomoćnih ručica, upotrebu kliznih vrata i tako dalje. Cilj je da se prostor kuhinje, dnevne i spavaće sobe, ali i kupatila bude doveden do okruženja pogodnog za što samostalniji život. Omogućivši osobi koja ima slabu pokretljivost potpuni pristup svakoj prostoriji u kući i korišćenje uređaja, osiguraćete smanjen rizik od padova i povreda. Adaptacija stana omogućava dobru ličnu higijenu, potpunu mobilnost, sigurnost, pripremu hrane u kuhinji i obavljanje drugih dnevnih aktivnosti. 

Rukohvati u prostorijama – za bezbednije kretanje 

Postavka rukohvata duž zidova svake prostorije može osigurati bezbednije kretanje. Fiksirani rukohvati ponekad mogu omogućiti da osoba ne gubi ravnotežu, dohvati sa police predmet koji joj je potreban, zatvori prozor, podgreje jelo, ode u toalet ili se samostalno okupa. Rukohvati mogu biti vertikalni ili horizontalni kako bi osobi slabije pokretljivosti u potpunosti mogli pomoći prilikom podizanja iz sedećeg položaja ili tokom stajanja. 

Zamena kade sa tuš kabinom 

Prilikom adaptacije kupatila za osobe sa slabom pokretljivosti odlično rešenje je zamena kade sa tuš kabinom. Tuš kabine koje imaju što niži prag i slavine na ugodnoj visini predstavljaju deo sistematičnog i profesionalnog renoviranja. Prostor kupatila ne treba pretrpavati mnoštvom elemenata, a detalje ne treba raspoređivati ni prenisko ni previsoko. 

Da biste osobi slabije pokretljivosti olakšali svakodnevne akcije, sobe, kuhinju i kupatilo možete renovirati samostalno, ili izvršiti adapaciju uz pomoć stručnjaka koji rade vodeći se principom „ključ u ruke“. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget