Dete vam kreće u školu? Olakšajte mu polazak uz odgovarajuće školske rančeve

Pravilan izbor školskog pribora od velike je važnosti za psihofizički razvoj vašeg deteta. Sa svojih sedam godina, dete ulazi u potpuno novu životnu fazu, gde stiče veštine i navike, razvija sposobnosti i obogaćuje svoje znanje. 

Tokom školskog uzrasta, deca izgrađuju svoj identitet, ali i prihvataju neke loše životne navike koje se odnose na nepravilan način ishrane ili loše držanje. Sve veći problemi današnjice su gojaznost i fizička neaktivnost, koji dovode do telesnih deformiteta. Kao posledica toga javlja se opterećenje na kičmeni stub i pojava krivljenja kičme i pogrbljenosti. 

Iz tog razloga, prilikom izbora pribora za školu, birajte samo najbolje.  Jer, zdravlje vašeg deteta je u pitanju. U daljem tekstu, uputićemo vas na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora školskog ranca.

 

Kako pravilno odabrati školski ranac?

Školski rančevi iako nisu na listi prioriteta, igraju važnu ulogu u odrastanju vaših najmilijih. Pravilno držanje i nošenje knjiga je nešto sa čim se suočavaju svi školarci. U skladu sa uzrastom deteta, obratite pažnju na sledeće:

  • Veličina ranca – većina roditelja misli da je veliki ranac pravi izbor za prvaka. Međutim, detetu u tom uzrastu glomazni ranac napraviće samo problem, jer neće imati dobru ravnotežu prilikom kretanja. Prilikom izbora, uskladite veličinu ranca sa visinom i težinom svog deteta. 
  • Izdržljivost i sastav – bitna stavka pri izboru školskog ranca. Birajte ranac koji nije previše težak, jer će to dodatno opteretiti detetovu kičmu. Zato uzmite u obzir rančeve izrađene od platna ili poliestera, koji su dovoljno jaki da izdrže veliki teret, a sa druge strane su lagani i prijanjaju uz leđa vašeg školarca. 
  • Unutrašnjost rančeva – ova stavka podrazumeva broj pregrada koje ranac poseduje, kako bi se teret pravilno rasporedio i olakšao detetu nošenje knjiga. Prilikom pripremanja deteta za školu, na dno školskog ranca i bliže leđima uvek stavljajte najteže knjige, a lakši školski pribor i sveske rasporedite po ostalim pregradama.
  • Dodatna ojačanja – dobar i funkcionalan školski ranac mora da ima dodatna ojačanja na dnu, kao i sa zadnje leđne strane. Takođe, obratite pažnju i da material sa zadnje strane bude prozračan, da se vaše dete ne bi znojilo. Ručke školskog ranca trebalo bi da budu ojačane, dovoljno široke  i sa naramenicama koje se neće usecati, a dodatnu prednost imaju tzv. podesive naramenice, koje vaše dete može nameštati kako bude raslo. 
  • Ranac sa skrivenim džepovima – skriveni džepovi i tajne pregrade koje se ne mogu lako otvoriti pružiće dodatnu sigurnost detetu prilikom nošenja mobilnog telefona ili novca za užinu. Radi veće bezbednosti obratite pažnju i na svetleće trake na rancu, da bi drugi učesnici u saobraćaju lakše uočili vašeg školarca.  
  • Boja i izgled ranca – ovaj korak prepustite izboru vašeg deteta. Danas je u ponudi veliki broj školskih ranaca za dečake i devojčice, različitih boja, jednobojnih ili šarenih i sa likovima popularnih crtanih junaka. Dete će odabrati ranac koji se njemu najviše sviđa i rado će ga nositi i pokazivati u školi. 

Školski rančevi su deo školskog pribora, čiji se kvalitet i funkcionalnost ceni. Dete u periodu odrastanja mora imati dobar oslonac i stabilno držanje, da kasnije ne bi imalo problema sa svojim zdravljem i izgledom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget