Da li zubni implanti pružaju isti osećaj kao pravi zubi?

implanti

Zubni implanti dizajnirani su tako da imitiraju prisustvo pravog zuba. Nakon što se postave zubni implanti i nakon što područje oko postavljenog implanta zaceli, verovatno nećete ni primetiti da imate zubni implant.

Iskustvo nošenja zubnih implanata

Sami zubni implanti su veštačka tvorevina i samim tim nemaju i ne mogu da pruže osetljivost. Ako popijete šolju čaja ili pojedete ledeni sladoled, nećete osetiti toplotu ili hladnoću u samom zubnom implantu ili u zubnoj kruni na vrhu implanta; međutim, ovo odsustvo osetljivosti verovatno nećete ni primetiti. Na mestu gde se nalaze zubni implanti iskustvo ljudi koji ih imaju jeste da se oni besprekorno uklapaju u normalne senzacije u ustima. Jer, iako sam implant ne pruža nikakav osećaj i ne reaguje na razne senzacije, ono što se dešava jeste da živci iz okolnih tkiva primaju te senzacije i iz tog razloga nećete imati odsustvo osećaja u tom predelu, već će okolni nervni završeci raditi za vas. Sa druge strane, ono što definitivno nikada nećete osetiti jeste osećaj koji daje pokvaren zub.

Međutim, ono što ćete osećati podjednako, jeste sam taj implant pod jezikom. Naime, ukoliko jezikom pređete preko zuba, uključujući i taj implant, nećete primetiti nikakvu razliku u osećaju pod jezikom, jer će taj implant delovati isto. A zahvaljujući velikom izboru veličina, oblika i boja implanata, niko iz vašeg okruženja takođe neće primetiti da je nešto drugačije. Osim da se vi osmehujete sa većim samopouzdanjem.

Ostale prednosti zubnih implanata

Pored toga što se pod jezikom osećaju kao bilo koji pravi zub, prednosti zubnih implanta uključuju:

  • Zubni implanti imaju istu funkciju kao prirodni zubi

Jedna od najvećih prednosti implanta sastoji se u tome što oni vraćaju punu snagu za žvakanje. Većina pacijenata ne može da razlikuje prirodni zub od implanta. Sa implantima se može sasvim normalno funkcionisati, možete da jedete i da ih održavate kao sve ostale zube.

  • Zubni implanti mogu da traju ceo život

Dok zubni most može da traje samo oko 10 godina, zubni implanti mogu da potraju i ceo život. Zubni implant je napravljen od titanijuma i integriše se sa vilicom. Biološki je kompatibilan, što znači da nije toksičan i da ga telo ne odbacuje.

  • Zubni implanti sprečavaju gubitak kostiju

Gubitak kostiju događa se u vilici kada nema korena zuba (ili implanta) koji stimulišu čeljustnu kost. Tamo gde nema zuba, vilica u praznom prostoru propada zbog nedostatka stimulacije. Ako se u prvoj godini gubitka zuba ne postavi implant, ta kost gubi 25% svog obima, a gubitak kostiju se nastavlja tokom godina. Pošto implant zamenjuje koren, kao i zub, a žvakanjem se vraća u normalu, on pruža potrebnu stimulaciju za prirodni rast kostiju.

  • Zubni implanti održavaju susedne zube stabilnima

Praznina od zuba koji nedostaje može da prouzrokuje da susedni zubi počnu da se pomeraju ka toj praznini i da se krive. Ovo može da doprinese izmeštanju zuba iz pravilnog položaja, pogoršanju zagrižaja i samog izgleda. Može doći do smetnji koje kasnije otežavaju zamenu zuba. Loš zagrižaj takođe može da dovede do problema sa viličnim zglobom i može da rezultira bolom i glavoboljom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget