Kako da ispravno vodite računa o higijeni svojih zuba

Za zdravlje zuba, kako kod dece, tako i kod odraslih najbitniji je način na koji održavate i vodite higijenu svojih zuba i cele usne duplje. Najpre, higijena zuba bi trebalo da se posmatra kao vid vaspitanja i kulture, budući da je dobra higijena odraz dobrih navika stečenih u ranom detinjstvu, a to su u stvari navike stečene od strane roditelja. Međutim, ne samo kao odraz dobrog vaspitanja, već pravilna higijena zuba jeste potreba kako biste imali zdrave i lepe zube. I dok mnogi misle da je lako oprati zube ujutru i uveče, njihova potpuna higijena je zapravo mnogo više od toga, a ne samo kratko pranje četkicom i pastom nakon buđenja i pre spavanja.

Pranje zuba

Osnovni deo higijene zuba svakako jeste njihovo pranje. Osim onog nakon buđenja i pre spavanja, trebalo bi uvesti i pranje zuba nakon ručka, kao velikog obroka, kako se ne bi zadržavala hrana od koje se stvara plak, te kasnije kamenac i ostale bolesti zuba i desni. Važno je napomenuti i to da je najbolje da četkica za pranje bude srednje jačine, „medium“; te da se koriste kvalitetne paste. Pranje bi trebalo da traje duže, te da se isto vreme peru svi zubi i svi njihovi delovi. Pranje zuba bi trebalo da traje najmanje tri minuta, s tim da se zubi peru odmah po ustajanju, kako ne bi bakterije nakupljene u ustima tokom noći nekim napitkom ili hranom bili preneseni dalje u organizam, pre spavanja, nakon ručka, a između ostalih obroka bi trebalo isprati vodom usta, kako bi se neki ostaci hrane uklonili iz usne duplje.

Čišćenje koncem

Međutim, samo pranje četkicom i pastom nije dovoljno, zbog čega čišćenje zuba koncem nije nešto što bi moglo da se uvede u celokupnu higijenu, već da to bude deo koji je obavezan. Najbolje je koristiti konce sa voskom, budući da oni najbolje čiste. Uzmite oko 40 cm konca, namotajte oko prstiju, te provlačeći između dva zuba gore dole, pažljivo da ne dođe do povrede desni, očistite prostor između ta dva zuba, te nakon toga iskorišteni deo konca namotajte na prst a sa drugog odmotajte, kako biste imali čist konac za prostor između sledeća dva zuba. Čišćenje koncem je važno jer četkica ne može u potpunosti da očisti sav prostor između zuba, posebno ne ako su zubi gusto jedan do drugog, te u tom slučaju samo konac pomaže.

Ispiranje usta

Na tržištu postoje brojne tečnosti za ispiranje usta. Iako nisu sasvim obavezni deo higijene zuba, dobro je koristiti ih kako da biste osvežili za dah, tako i da neke nakupljene bakterije uništite već u samim ustima.

Posete stomatološkim ordinacijama

Nakon svega, neophodno je da na tri do šest meseci posetite neku stomatološku ordinaciju kako biste bili sigurni da su vam zubi u dobrom stanju. Česte provere, konsultacije sa stručnjacima u stomatološkim ordinacijama jedini vam je način da budete sigurni da nemate nikakvih problema. Najbolje je kada pronađete stomatološku ordinaciju u kojoj će biti vaš stalni stomatolog, jer tako ćete na najbolji način steći poverenje u njega i izgubiti strah ukoliko on postoji, a kod većine je realan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget