Da li je bolje ugraditi drvenu ili PVC stolariju?

 

Ukoliko planirate renoviranje stana ili kuće, često niste sigurni odakle prvo da krenete. Izbacivanje starog nameštaja, krečenje, postavljanje nove stolarije samo su neki od poslova koje treba da završite ukoliko započinjete sa ovom vrstom poduhvata.

Savetujemo vas da pre nego što se upustite u ovu pustolovinu stavite na spisak prioritetne stvari kao i troškove koji vas očekuju kako ne bi došlo do bilo kakvog iznenađenja kada je vaš kućni budžet u pitanju.

Ako ste se odlučili da stare prozore zamenite novim, sigurno ste u nedoumici da li da izaberete drvenu ili pvc stolariju. I jedna i druga imaju svoje prednosti, a za koju ćete se odlučiti zavisi od mnogih faktora. Drveni prozori mogu uticati da se u svom stanu ili kući osećate opuštenije, jer je reč o prirodnom materijalu, dok plastika nekada može delovati sterilno. 

Ipak najbolje bi bilo da se dobro raspitate oko samog kvaliteta jedne i druge varijante pre nego što donesete konačnu odluku. Kako biste se lakše odlučili, u nastavku teksta predstavićemo vam neke komponente koje vam mogu pomoći oko izbora.

 

Otpornost prozora na jonizaciju vodene pare

Ako ste primetili da vam se zimi na prozorima skupljaju čestice vode, kao i da prozori zamagle, to znači da je poprilično velika razlika između temperature napolju i temperature u stanu, kao i trenutna stolarija koju imate i nije tako dobra jer prozori ne vrše dobro funkciju izolacije. Ovakav oblik problema najčešće je karakterističan za drvenu stolariju, pa vam ovo može biti jedan od dovoljnih razloga da se odlučite za pvc ili alu stolariju. 

Kada već krenete sa realizacijom ovog zadatka, raspitajte se koje firme nude najkvalitetniju pvc stolariju jer je ovo investicija koja treba da posluži na duži vremenski period. Nećete sigurno svake druge godine menjati prozore i trošiti novac bespotrebno?

 

Ušteda u troškovima

Iako su mnogi više ljubitelji prirodnog materijala nego plastike, mora se voditi računa i o uštedama na računima zimi jer drveni prozori često propuštaju toplotu, što znači da i nisu baš ekonomični, a to se najčešće shvati kada stigne mesečni račun za struju. Može se reći da je ovo možda jedna od najvećih mana koju poseduje drvena stolarija. 

Danas imate zaista široku lepozu boja okvira i okova pvc prozora, kao što je braon – boja drveta, što može dati utisak da je prirodni materijal u pitanju.

 

Ostale prednosti pvc stolarije

Mnogi investitori kada započnu proces izgradnje stambenih zgrada upravo se odlučuju za ugradnju pvc stolarije, jer je takva stolarija ekonomičnija po pitanju grejanja zimi i lakša za održavanje. Dovoljno je recimo da krpu nakvasite sa malo mlake vode i tečnošću za sudove kako biste prebrisali unutrašnje i spoljne okvire prozora.

Isto tako, pcv stolarija je otporna na razne bube štetočine koji često napadaju ako imate drvenu stolariju. Vremenske prilke poput kiše i visokih temperatura idu takođe u korist pvc stolariji. 

Iz svega ovoga možemo izvesti zaključak da vam je za prostor u kojem provodite najviše vremena možda bolje rešenje pvc stolarija. Ipak, na vama je da odlučite!

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget