Šta su toplotne pumpe i po kom principu funkcionišu?

Ukoliko bi vas neko upitao koje to sve sisteme za grejanje poznajete, koliko načina za zagrejavanje bilo kog prostora znate, verovatno biste krenuli od onih najtradicionalnijih, a to je grejanje pomoću drva, nakon toga dolazi grejanje uz pomoć uglja i kotlova, preko čega se radi sistem za parno grejanje, pa bi tek onda na red došlo grejanje na električnu energiju, pellet i uz pomoć sličnih sirovina.

Međutim, jedan od najnovijih sistema grejanja predstavio je čovečanstvu tako jedinstven, jednostavan, a veoma ekonomičan način grejanja, zbog kojeg postaje sve popularniji, a to je grejanje uz pomoć toplotnih pumpi. Sve više novih objekata i građevina koristi toplotne pumpe kako bi se organizovao zimski sistem za grejanje, ali uz to, rešava se i letnje klimatizovanje prostorija, pa tako toplotne pumpe čine rešenje za celu godinu i svako godišnje doba. Sve informacije vezane za toplotne pumpe možete naći na sajtu grejanjeiklimatizacija.rs

Šta su toplotne pumpe?

Najlakše objašnjivo, toplotne pumpe su uređaji koji toplotnu energiju prenose iz jedne sredinu u drugu. Tokom tog prenosa toplotne energije toplotne pumpe koriste određene sirovine, a najveća njihova dobrobit jeste što su to sirovine koje su deo prirode.

Toplotne pumpe mogu koristiti vodu kako bi iz njih izvlačile tu toplotnu energiju ili umesto vode koriste vazduh. Korišćenje prirodnih sirovina čini to da toplotne pumpe budu veoma ekonomično rešenje za grejanje, budući da se utrošak električne energije smanjuje čak i do 80 procenata u odnosu na standardno grejanje na električnu energiju. Još jedna od ekonomičnosti toplotnih pumpi ogleda se u mogućnosti rashlađivanja prostorija.

Dok jednu vrstu energije sprovodi iz spoljašnje sredine u unutrašnju radi grejanja, obrnutim postupkom toplotna pumpa zagrejan i ustajao vazduh sprovodi iz unutrašnje sredine u spoljašnju, čime se osvežava vazduh na prirodan način i ostavlja veoma prijatna atmosfera.

Vrste toplotnih pumpi

Postoje čak četiri vrste toplotnih pumpi, a to o kojoj se radi zavisi od sirovina iz kojih izvlači toplotnu energiju. Naravno, da li će se negde koristiti jedna ili druga toplotna pumpa, zavisi isključivo od stručnjaka koji odlučuju o tome koja je najbolja za određenu poziciju, prostor i tako dalje.

Dve su osnovne vrste toplotnih pumpi, prva su toplotne pumpe voda – voda, budući da koriste vodu kao sirovinu za izvlačenje toplotne energije, a druga su toplotne pumpe vazduh – vazduh, što ukazuje na to da koriste vazdduh kao osnovnu sirovinu, naravno, prirodnu. Uz ove dve vrste toplotnih pumpi, koje su primarne, postoje I skeundarne, jer se radi o njihovim kombinacijama, a to su toplotne pumpe voda – vazduh i toplotne pumpe vazduh – voda.  

Da bi vam bilo jasnije po kom principu rade, uzećemo za primer toplotne pumpe voda – voda. One toplotnu energiju izvlače iz vode, te je šalju u vodu, a za taj process se koriste podzemne vode čija je konstantna temperature, tokom cele godine, bez ikakvih naglih promena, između 14 i 16 stepeni Celzijusovih.

Voda prolazi kroz razmenjivač toplote, nakon toga, voda prolazi kroz komnpresor, pa kroz kondenzator, te se na kraju celog procesa toplim vazduhom ispunjavaju prostorije, odnosno sredine koje je potrebno zagrejati, ili rashladiti, ako je u pitanju letnji period. Ovakav tip toplotnih pumpi u najvećoj meri se koriste za sistem podnog grejanja, jer tako daju najbolje rešenje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget