Želite da posetite Ljubljanu? To je odlična ideja, evo šta možete videti

Ljubljana je glavni grad Slovenije sa kojom nas vežu neraskidive istorijske veze. Naši roditelji su živeli u velikoj Jugoslaviji kada su putovanja bila češća, a veze mnogo jače. Vreme je i da i mi vidimo lepote zemalja koje su nam po mnogo čemu bliske i upoznamo njihove prirodne lepote, kulturu i običaje. Ljubljana je svakako jedna od njih.

Reč je o jednoj od najmanjih Evropskih prestonica, ali sa puno interesantnih znamenitosti pa se može izabrati i kao destinacija za kraće ili duže putovanje i savršen odmor za svakog.

Ima oko 270.000 stanovnika, nalazi se u centralnom delu Slovenije, u Ljubljanskoj kotlini i oivičena je Alpima i Jadranskim morem. Nalazi se na raskrsnici puteva što joj je donelo uplive različitih kultura i bogato istorijsko nasleđe kojim se Slovenci ponose.

Šta obavezno treba videti u Ljubljani?

U srcu grada se nalazi Prešernov trg i krasi ga bronzana statua pesnika po kom je dobio ime. Oduševiće vas franjevačka crkva, njena unutrašnjost i istorijske činjenice koje je vežu, ali i druge građevine na ovom trgu.

Tromostovje je čuvena znamenitost Ljubljane i čine ga tri paralelna mosta koja su danas pešački mostovi koji su veza sa glavnim trgom i nezaobilazan su detalj grada.

Na Mestnom trgu se nalazi Robova fontana koja predstavlja tri važne reke u Ljubljani: Savu, Krku i Ljubljanicu. Uz ovaj trg se nalazi i pijaca pa ćete moći da uživate u šopingu i odabiru autentičnih suvenira iz Slovenije.

Ljubljana je grad sa fantastičnim mostovima pri kome svaki priča neku priču.

Zmajski most krase bakreni zmajevi, na Mesarskom mostu ćete se slikati uz katance koji su zakačeni duž ograde, a prepoznaćete i tri skulpture Adama i Eve, Satira i Prometej. Obavezno sačekajte polazak nekog od brodića koji polaze ispod ovog mosta i pogledajte kako Ljubljana izgleda ploveći rekom.

Ljubljanska tvrđava, Erazmova kula i vidikovac su nezaobilazni deo pri obilasku, ali i Trubarjeva ulica sa brojnim restoranima, Tivoli park jedan od najlepših parkova Evrope, staze za šetnju

Da li bi vas privuklo noćenje u starom vojnom zatvoru koji je sada hostel Celica? Ne smete propustiti ni posetu muzejima, uživanje u lokalnim specijalitetima, šopingu, izlascima i zabavi jer i to može da ponudi ovaj zanimljiv grad.

Neko odabere Ljubljanu za jednodnevan odmor, neko odluči da je poseti više dana, ali je sigurno da joj se opet vrati jer uvek postoji neki detalj koji bi trebalo da upoznate.

To je samo mali deo interesantnih stvari koje ćete pronaći u ovom fantastičnom gradu i dovoljno zanimacije koja će ulepšati odmor.

Beograd – Ljubljana avionom: odlična prilika za fantastičan odmor

Umesto višečasovnog putovanja automobilom, pravi odmor može da počne nakon samo sat ipo vremena, direktnim letom do Ljubljane.

Karte na relaciji Beograd Ljubljana su dostupne više puta u toku sedmice, povoljne su i tako idealan izbor za mini jesenji odmor, proslavu novogodišnjih praznika ili duže putovanje koje će doneti neverovatne uspomene i proširiti iskustva…

Pred nama je i kraći odmor u novembru, a Slovenija nudi jako puno lokacija pored Ljubljane pa je idealna i za odmor sa prijateljima, porodični odmor sa decom, putovanje sa partnerom… 

Svako će pronaći aranžman za sebe i vratiti se Ljubljani i Sloveniji iznova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget