Zašto je važno postavljanje smart ciljeva?

nasmejana devojka srecna zbog uspesno postavljenih smart ciljeva

Ukoliko se nalazite na početku radne karijere ili radite već duži niz godina, ali jednostavno želite da preispitate i sebe i svoje odluke, odlično je da poznajete neke od veština i upotrebite smart ciljeve. Šta su smart ciljevi, zašto su izuzetno pogodni i kada se mogu koristiti, u kratkim crtama biće odgovoreno u narednom tekstu.

Šta su smart ciljevi?

Najbitniji segment u celoj priči jeste spoznaja smart ciljeva. U tradiocionalnom duhu ili pre nekoliko godina nije ni bilo reči o predmetnoj tematici. Poželjno je otkriti svoje radno mesto i generalno svoje trenutno težište, ali i razvoj u nekoj bližoj, srednoj i daljoj  budućnosti. Pitanje, kako sebe vidim kroz godinu dana, kroz pet ili deset godina? Samo su neka od bitnih pitanja koja su logična i koja se moraju postaviti radi adekvatnog razvoja karijere. 

Šta se postiže njihovim adekvatnim postavljanjem?

Zahvaljujući adekvatnim postavljanjem, ali i pravovremenim postavljanjem smart ciljeva uslovljava se napredak ličnosti na svakom polju. Recimo, razvijaju se lične veštine i kompetencije. Dakle, adekvatno postavljenim smart ciljevima, teži se ka ostvarivanju istih, na taj način svaki radnik gradi svoje veštine i kompetencija u tom pravcu. Zatim, podstiče odgovornost, jača poslovnu komunikaciju, kreativnost, rad u grupama i timovima, poštovanje saradnika, ali uzgred uči da poštuje i sebe samog. Podizanje samopouzdanja biva podignuto na viši nivo, a sa druge strane samokontrola dolazi do izgražaja. 

Metode u postavljanju smart ciljeva

Najbolje je zapisati svoje smart ciljeve. U kratkim tezama stavite na papir kako vidite vaš lični razvoj i sebe u bliskoj budućnosti. Zatim napravite paralelu sa istom vizijom, ali kroz nešto duži peridod. Nakon toga analizirajte svaku unetu tezu. Gde je potrebno veće angažovanje oko izrade iste ili gde je potrebno učenje, napredovanje u bilo kom segmentu ličnog napredovanja. Papir na kome ste napisali karatak koncept postavite na vidno mesto, kako se često može videti i podsetiti. Na taj način imate zacrtane ciljeve. Savet je napraviti i SWOT snalizu (prednosti, mane, nedostaci i potencijali). Zahvaljujući Dzo Harijevom prozoru i praćenju prednosti i nedostataka pokušavate da ispravljate sve ono što se čini kao nedostatak, a da ističete i vrednujete potencijale. 

Postavljanje jednog glavnog smart cilja i više sporednih

Dobar način za lično napredovanje je postavljanje jednog glavnog smart cilja, kome će se težiti. Predmetni cilj, biće stub ili glavana okosnica razvoja. Ka njemu se mora težiti i ići dalje, a opet sa druge strane sve mora biti povinovanu u dosezanju istog. Pored glavnog smart cilja, savet je da postavite i druge manje ciljeve koji su izuzetno bitni i koji mogu pratiti glavni cilj. Na taj način paket zapažanja ili razvojih puteva ličnosti išao bi u istom pravcu. Pored glavnog cilja poželjno je definisati metode i vreme dosezanja, na taj način definisaće se razvoj ličnosti i mogućnost usavršavanja. 

Zaključak: radi adevatnog napredovanja svake ličnosti na polju radnog angažovanja, poželjno je definisati ciljeve koji se moraju ispoštovati. Najbitniji segment, shvatiće se na osnovu teksta, jeste spoznaja trenutnog ličnog stanja i mesta gde se sada svaka osoba nalazi i plan razvoja ličnosti u narednom periodu. Akdevatnim planerom zadataka i aktivnosti uspostavlja se ostvarivanje ciljeva. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget