Zašto je važan Papa test?

Srbija je na trećem mestu po broju obolelih od raka grlića materice. U pitanju je preko 1500 obolelih žena. Takodje smo neslavni što se tiče smrtnosti, preko 600 žena godišnje u Srbiji umre od ove opake bolesti.  Na prvom mestu je Moldavija, na drugom Litvanija. Potrebno je na vreme se edukovati i raditi ginekološki skrinig svake godine. Papanikolau, odnosno papa test je jako bitno raditi jer se svaka ginekološka promena na vreme ovom procedurom može primetiti. 

 

Edukacija žena 

Srbija i pored raznih kampanja ima prethodno navedene poražavajuće rezultate. I dalje ogroman broj žena Papa test uradi kasno. Mnoge žene čekaju simptome da bi se obratile ginekologu. Kada bi se žene na vreme javljale lekaru , ne bi bili u prva tri mesta po broju obolelih i po smrtnosti.  Kod žena u Srbiji je rak glića materice četvirti uzrok smrtnosti od karcinoma. 

 

Izlečenje u ranoj fazi bolesti

Papa test je otkriće naučnika pod nazivom Jorgos Papanikolau. Test je otkriven početkom dvadesetih godina prošlog veka. Kao metod za otkrivanje raka grlića materice u upotrebi je od ranih šezdesetih godina prošlog veka. Jako je važno raditi Papa test kako bi se , ukoliko nastanu komplikacije, one otkrile na vreme, u ranoj izlečivoj fazi. Iako nema simptoma, rana faza oboljenja traje i do deset godina. Nakon toga se pojave maligne promene. Ukoliko je bilo redovnih pregleda, ta prva promena na grliću bude brzo otkrivena i stopa izlečena je maksimalna.

 

Papa test u nekoliko koraka

Ma koliko, po jednom delu pacijentkinja, pregled bio  neprijatan, podnošljiv je i ukoliko ste opušteni prođe i bolje nego što ste očekivali. Sam proces je bezbolan, bris se uradi sa površine grlića materice i nakon toga se odnosi u laboratoriju da bi se uradile potrebne analize. Smatra se da Papa test treba raditi najkasnije nakon dve godine od stupanja u seksualne odnose. Nažalost , navike žena u Srbiji su takve da mnogo njih ne ide redovno na preglede i stoga imamo poražavajuće reyultate po broju obolelih žena od raka grlića materice.

 

Rezultati Papa test-a kao deo ginekološkog skrininga

Ginekološki skrining pored Papa testa podrazumeva  kolposkopiju i ginekološki pregled. Prvenstveno se uzima bris unutar cervikalnog kanala i bris u zadnjem vaginalnom forniksu. Citologija je jako bitna radi utvdjivanja bilo kog stadijuma maligne bolesti, odnosno raka grlića materice. Kada se uradi Papa test , u zavisnosti od laboratorije, nekoliko dana se čeka na rezultate. Citološki nalaz po Papa principu se deli u pet grupa. U nastavku teksta pogledajte zvaničnu definiciju svake grupe:

             I grupa: negativan nalaz, normalne ćelije

II grupa: negativan nalaz, prisustvo inflamatornih ćelija

III grupa: suspektan nalaz, abnormalne i suspektne ćelije

IV grupa: pozitivan nalaz, maligne ćelije u manjem broju

V grupa: pozitivan nalaz, mnogobrojne maligne ćelije

Da bi se definitivno potvrdilo da odredjena osoba boluje od raka grlića materice Papa test sam po sebi nije dovoljan. On jeste ozbiljan indikator i njegova tačnost je 98%. Kada se sumnja, sledeći korak jeste biopsija ili konizacija- uzima se uzorak tkiva sa grlića koji se šalje na detaljnu obradu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget