Zašto i kako odabrati stone lampe?

Kada se radi o dodatnom osvetljenju enterijera, stone lampe, u poređenju sa bilo kojom drugom alternativom, su u velikoj prednosti, bilo da o njihovoj kupovini razmišljate zbog dekoracije ili vam je potrebno funkcionalno tehničko rešenje. Pored toga što mogu pojačati osvetljenost prostorije i predstavljati dopunu centralnom izvoru svetlosti, takođe pružaju i mogućnost da izolujete određene delove iste te prostorije i u njima stvorite intimniju atmosferu.

Sigurno je da će prava stona lampa pomoći da sobi date lični pečat i naglasite ili, po potrebi, sakrijete neke njene karakteristike, kao i da će vas lakoća njenog prenošenja iz jednog dela stana u drugi i ponovnog postavljanja i povezivanja uveriti da ste napravili pravi izbor. Prilikom odluke o kupovini konkretne lampe uvek uzmite u obzir to gde želite da je smestite i koju funkciju ste joj namenili.

Stone lampe u svakom kutku vašeg doma

Mogućnost korišćenja u svakoj prostoriji, kao i veliki izbor različitih modela, čini stone lampe jednom od opcija koja se najčešće koristi kao dodatni izvor osvetljenja. Počnimo od hodnika, prostorije koja uglavnom zauzima najmanji deo vašeg stana ali vas prva dočekuje kada se u njega vratite i predstavlja njegov prvi deo koji će svaki posetilac videti, a važnost prvog utiska svakako nije potrebno posebno naglašavati. Pored dodatnog osvetljenja koje može imati ključnu ulogu u trenutku kada tražite ključeve koji ste upravo ispustili, ukrasna stona lampa postavljena na komodi ili pultu može pojačati estetiku ovog inače često zanemarivanog prostora.

U dnevnoj sobi

Dnevna soba predstavlja prostoriju u kojoj ukućani provode najviše zajedničkog vremena, pa se prilikom izbora stone lampe za ovu prostoriju možete voditi različitim motivima. Od toga da li želite da prostor ukrasite i prilagodite stilu vaše porodice, da li vam se svetlost lustera čini prejakim za opuštene večeri na kauču ili želite mogućnost da nešto pročitate bez ometanja ostalih zavisiće i to da li ćete se odlučiti za skuplju i ukrasnu lampu, nešto diskretniji dizajn ili onu koja pruža mogućnost da usmerite svetlost ka određenoj tački.

S druge strane, kada se radi o dnevnoj sobi, a naročito o manjoj snevnoj sobi, ukoliko planirate da opravdate njeno ime i u njoj zaista nešto i radite, naglasak bi trebalo da bude na funkcionalnosti, pa je u ovom slučaju preporučljivo birati one koje omogućavaju da, pored mogućnosti usmeravanja, izvor svetlosti možete po potrebi udaljiti ili približiti i time stvoriti sebi prijatnije okruženje za rad. Trenutak u kom je diskretno osvetljenje najpotrebnije je upravo onaj pred spavanje, pa se za spavaću sobu preporučuju stone lampe sa dimerom.

Ukoliko pažljivo odaberete, možete stvoriti umirujuće i, po potrebi romantično okruženje, obezbeđujući lokalizovanu svetlost koja će omogućiti čitanje u krevetu i istovremeno pružati osećaj prijatnosti, uz dodatni dekorativni efekat. U ovom slučaju ne bi trebalo da budu prevelike, osim ako i komadi nameštaja nisu takvi, pa je adekvatnije izabrati nešto manje lampe od onih za hodnik ili dnevnu sobu.

Gde god da nameravate da ih smestite, pred vama se nalazi veliki izbor, kako što se tiče dizajna, tako i materijala od kojih su napravljene, počev od tradicionalnih kao što su keramika i staklo, preko savremenih poput metala i akrila, pa do, u poslednje vreme sve popularnijih alabastera i selenita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget