Zašto i kada je posebno važan kardiološki pregled?

Zdravlje srca i krvotoka predstavlja osnovni element života, vitalnosti i normalnog funkcionisanja organizma, zbog čega je važno obezbediti preventivne preglede i sigurnost da je sve kako treba da bude. Kardiološki pregled zakazuje se prema potrebi, ali se savetuje i periodično radi kontrole sveukupnog zdravlja, pročišćenosti krvotoka i naravno pravilnosti rada srca.

U mnogim situacijama, neizostavno je da se plati cena kardiološkog pregleda, što je u svakom slučaju neznatan novčani izdatak u odnosu na benefite. Blagovremenim uspostavljanjem dijagnoze mogu se izbeći teže posledice koje izaziva srčani udar, stvaranje uvećanja trbušne aorte, krvni ugrušak i začepljenje krvnih sudova, aritmija i slično. 

Preventivna mera u cilju zdravlja kardiovaskularnog sistema

Danas je životni tempo veoma užurban, dinamičan i često ne ostavlja dovoljno vremena za bavljenje sobom i zdravljem organizma. Kardiološki pregled zahteva izdvajanje svega do 30 minuta, što je potpuno neznatno u poređenju sa dostupnih 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji i 365 dana godišnje za raznovrsne aktivnosti. 

Kao važna preventivna mera, cena kardiološkog pregleda od nekoliko hiljada dinara stvara važne benefite – obezbeđuje proveru stanja srca, krvnih sudova i kardiovaskularnog sistema na potpuno bezbolan način, korišćenjem stetoskopa, tenziometra i EKG snimka. Preventivnim pregledom može se otkloniti sumnja za postojanje tromboze, sniženog ili povišenog krvnog pritiska, lupanja i preskakanja u radu srca, hroničnih ili akutnih oboljenja različitog tipa. 

Signali koji ukazuju da je vreme za odlazak kod kardiologa

Postoji čitav niz pokazatelja da je vreme za kardiološki pregled, kako fizičkim proverama uz stetoskop, merenje pritiska i razgovor, tako i uz EKG snimak. Simptomi koji ukazuju da postoje određeni problemi u kardiovaskularnom sistemu obično su tegobe poput gubljenja daha i osećaj gušenja, intenzivan bol u predelu grudi, zatim brzo zamaranje tokom svakodnevnice, glavobolja i vrtoglavica, jači rad srca i aritmija, kao i osećaj slabosti, mučnine i curenje krvi iz nosa. 

Pored toga, u slučaju postojanja genetske predispozicije za srčane probleme, predlaže se periodični odlazak kod kardiologa. Cena kardiološkog pregleda zaista je zanemarljiva u poređenju sa prevencijom pojave tegoba i koristima ranog uspostavljanja dijagnoze.

Cena kardiološkog pregleda – sitnica koja život znači

Da bi se obavile potrebne analize, cena kardiološkog pregleda ne znači izdvajanje čitavog bogatstva, naprotiv za svega nekoliko hiljada dinara dobija se kompletan uvid u stanje kardiovaskularnog sistema. Neophodne analize koštaju između 4.000 i 7.000 dinara, u zavisnosti od samog stanja pacijenta i potrebnog obima ispitivanja. 

Zbog toga, cena kardiološkog pregleda varira od jedne do druge klinike, ali su uvek povoljniji kontrolni pregledi u odnosu na prve analize i odlazak kod kardiologa radi uspostavljanja dijagnoze. Takođe, pojedinačno posmatrano kardiološki pregled uz EKG košta oko 4.000 dinara, a istu cenu ima i ultrazvuk srca, nošenje holtera uz čitanje snimka, a najpovoljnije varijante su kombinovane analize u paketu usluga.

Cena kardiološkog pregleda predstavlja nizak trošak za svakog pacijenta, a posebno to dolazi do izražaja kada se uporedi sa prednostima koje pruža rano uspostavljanje dijagnoze i prevencija težim oboljenjima. Kako srčani udar, odnosno infarkt srca, kao i moždani udar mogu biti kobni i izazvati smrt, redovna poseta kardiologa značiće mnogo više od uspostavljanja dijagnoze, a to je život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget