Zanimljive činjenice o Prosecco vinu – cena, ukus, mesto proizvodnje

Severna Italija, poznata po divnim pejzažima koje krase bogati i velelepni vinogradi zaista je čarobno mesto gde nastaju najkvalitetnija vina, mesto gde se ukus i miris spajaju u jedno. Jedno od čarobnih i prelepih vina ovog regiona jeste i vino Prosecco, daleko poznato kao penušavo, slatko, suvo, brut vino. Prosecco vino je najpopularnije penušavo vino u Italiji, iz regije Valdobbiadene. Iako se često upoređuje sa šampanjcem, pravi se sa drugačijim vrstama grožđa i drugačijim načinom proizvodnje vina. 

U prijatnoj atmosferi Italijana, ovaj penasti nektar je poslednjih godina stekao popularnost širom sveta. Slatki, brut, ekstra suvi ili suvi, njegova velika svestranost čini Prosecco sigurnim izborom za aperitiv, ali i da prati ceo obrok. Po pristupačnijoj ceni od šampanjca, njegovi mehurići su takođe savršeni za proslavu svečanih trenutaka u vašem životu. S obzirom na kvalitet i cenu  zaista je pravi trenutak da ga degustirate i uverite se da Italijani prave neka od najlepših vina u svetu.

Od čega se pravi vino Prosecco i kakvog je ukusa?

Ovo vino se pravi od grožđa Prosecco (koji se naziva i „Glera“) i samo vino sadrži 85% groždja Glera. Putem posebnih vinskih metoda majstori za vina prave napitak iz snova pogodan za sve ljubitelje dobrog i pitkog vina, vina za dušu i telo. Većina vina Prosecco proizvodi se u suvom stilu. Međutim, zbog voćnih aroma zelene jabuke, dinje i kruške  obično izgleda slađe nego što jeste. Tako da ovo vino možete naći kao suvo, slatko i intezivnije suvo, brut.

Gde se pravi?

Region Conegliano-Valdobbiandene u Italiji je zapanjujuće lep predeo zelenih brda prekrivenih vinogradima. Ovde pada dosta kiše i kao rezultat toga, najbolji vinogradi se uglavnom nalaze na južnim padinama sa dobrom drenažom i blagim vetrovima koji suše grožđe nakon svakodnevnog tuširanja. Prošek se u ovoj oblasti proizvodi oko 300 godina.

Cena Prosecco vina

Kada je u pitanju Prosecco cena se kreće od 1200rsd do 2000 rsd. Obično se pakuje u flašama od 0,75l. Razlika u ceni zavisi od izbora Prosecco vina pa tako razlikujemo Borgoluce Lampo Prosecco, Prosecco Canavel Brut, Prosecco Canavel Rose, Prosecco Canavel Valdobbiadene, Prosecco Collavini i dr.

Uparivanje hrane sa Prošekom

Prosecco je iznenađujuće svestran i dobro se slaže sa širokim spektrom žanrova i jela. Dok ga pijete osećate na nepcu, mehuriće koji  su delikatni i sveži, a ukus kiselosti i raznovrsnosti dok ga pijete, mešaju se  na poseban način. To je jedno od onih vina koje se može poslužiti kao aperitiv (pre jela), ali takođe dobro funkcioniše uz glavno jelo. Vino Prosecca se koristi kao vino uz piletinu, škampe ili jela od svinjetine. Zbog svojih slatkih aroma i mehurića, ovo vino se dobro slaže sa začinjenim karijem i jelima jugoistočne Azije, kao što su tajlandska, vijetnamska, hongkonška i singapurska kuhinja.

Prosecco treba servirati hladno (38–45 °F / 3–7 °C), a većina će se složiti da je najbolja čaša za posluživanje ovog vina treba da bude visoka i tanka, što pomaže da se finoća mehurića očuva duže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget