Za koju vrstu grejanja se odlučiti

Pri kupovini ili izgradnji kuće ili stana, potrebno je voditi računa o mnogim detaljima, a jedan od najbitnijih je svakako grejanje. Danas postoje različite mogućnosti kada je ova stavka u pitanju, pa je potrebno dobro se informisati oko odabira najbolje varijante. Svaka od mogućnosti ima svoje prednosti, ali i mane.

Kuća ili stan

Kada je u pitanju grejanje u stanovima, tu je nešto manja mogućnost izbora načina na koji ćete se grejati, jer su oni sistemski povezani sa gradskim toplanama, ali za zagrevanje kuće mogućnosti su velike. Najpre je potrebno da utvrdite da li želite da zagrevate celu kuću ili samo neke od prostorija.

Etažno grejanje

Ako imate potrebu da vam svaka soba bude topla onda je pravi izbor etažno grejanje. Vrlo je praktično, jer se loženje obavlja samo na jednom mestu, a sistem koji je povezan radijatorima greje sve prostorije u kući. Ostaje da odlučite da li ćete koristiti kotao na čvrto gorivo ( drvo ili ugalj ), tečno ( nafta ili plin) ili struju.

Podno grejanje

Podno grejanje je u svetu postalo vrlo popularno proteklih godina, ali je sve zastupljenije i kod nas. Veoma je komforno i nema vidljivih grejnih tela, radijatora, jer je sistem smešten u podu prostorije. Još jedna od prednosti u odnosu na radijatorko grejanje je ta što je za zagrevanje ovog sistema potrebna niža temperatura vode, što dugoročno ima za posledicu značajnu uštedu. Pored ovog postoji i elektricno podno grejanje koje je sve popularnije jer ne zahteva kotlove, pumpe i pretvaranje energije iz jednog vida u drugi.

Više o ponudi podnog grejanja možete pronaći na linku kompanije Rovex.

TA peć

Vrlo popularna termoakomulaciona peć je dobro rešenje za grejanje pojedinačnih prostorija. Njena prednost je ta što punjenje može da se podesi na vreme koje vam odgovara, a to znači da je možete uključiti u periodu jeftine tarife struje i tako napraviti uštedu na računu. Pravlnim rukovanjem ova peć koja dobro greje može biti i vrlo isplativa.

Grejalice na struju

Kada nema drugog rešenja, dobre su i one. Postoje grejalice raznih veličina i jačina. Dobre su zato što ih možete premeštati iz prostorije u prostoriju, ali i uključivati po potrebi. S obzirom na to da je izbor grejalica veliki, potrebno je dobro se raspitati šta dobijate kupovinom određenog modela. Može se dogoditi da je sam uređaj jeftin, a potrošnja velika, te bi drugačije grejno telo bilo pogodnije za vaše potrebe, ali i budžet.

Štednjaci na drva

Štednjaci na drva ili neko drugo čvrsto gorivo su još uvek omiljeni u našim kućama, naročito na selu. Vrlo su praktični i odlično greju. Osim ove namene, na njima se i kuva, a i peče u rerni. Imaju dosta funkcija i zato interesovanje za njih nikad ne prolazi. Obično greju samo jednu prostoriju, mada postoje i nadograđene verzije koje imaju i funkciju kotla, te uz pomoć radijatora mogu da zagrevaju još nekoliko prostorija.

Ostale mogućnosti

Pre nego što se odlučite za način grejanja, konsultujte se sa stručnom osobom koja će vam najbolje predočiti prednosti i nedostatke određenih sistema. Ponekad je bolje u startu uložiti više, iako to jeste velika stavka u svakom kućnom budžetu, ali ukoliko se ta investicija isplati kroz smanjenu potrošnju struje ili nekog drugog energenta, ne bi trebalo odustati od tog načina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget