Upotreba nevena u kozmetici

neven

Veliki broj raznih kozmetičkih sredtsva u sebi sadrže neven, jer je kao i što mu sam naziv kaže, ova biljka je nežna i blagotovorna za negu i lečenje obolele kože i sluzokože.

U lekovite svrhe se koriste pre svega žuto-narandžasti cvetovi koji se obnavljaju tokom celog leta, ali pored upotrebe cvetova u medicinske svrhe koriste se i listovi pa čak i stabljika moćne biljke neven.

Neven se za lečenje, odnosno u medicinske svrhe pretežno upotrebljava kao čaj, dok se u kozmetičke svrhe koristi ulje nevena ili krema od nevena. Postoje čisti preparati od nevena, ali veliki broj farmaceutskih kuća danas ga dodaje brojnim sredstvima za lečenje i negu kože.

Krema od nevena

Jedno od rešenja u borbi sa aknama jeste upravo krema od nevena. Ova moćna biljka odlično deluje na akne, ali se preporučuje i da je koristite prevetivno. Takođe, kako su lekovita dejstva nevena naširoko poznata, osim u borbi sa aknama, neven deluje i na upale na koži ali se istom merom preporučuje za lečenje lišaja, ekcema, hemoroida.

Takođe, krema od nevena je odlična protiv upale vena, uboda insekata ili lakših opekotina na koži. Da je neven baš lekovit, govori i podatak da krema od ove biljke ima i pozitivne efekte u suzbijanju fleka, staračkih pega na koži i ožiljaka.

Ulje od nevena

Ipak, ako vaša koža ne trpi kreme onda potražite ulje od nevena.

Ako ne možete da nađete već pripremljeno možete ga i sami napraviti. Cvetne latice potopite u neko hladno  ceđeno ulje i ostave da odstoje nekoliko nedelja. Kada prođe određeni vremenski period onda jednostavno odstranite latice nevena i vaše ulje je spremno za nanošenje. Ipak, ako želite da bude delotvornije, dodajte kapsulu vitamina E koji koži vraća zdrav izgled.

Ovo ulje je odlično u borbi sa oštećenom i suvom kožom lica i telo, ali je jednako delotvorno i za negu kože nakon dugotrajnog izlaganja suncu.

Ova biljka je odlična i kod regulisanja neurednih menstruacija i ublažavanja simptoma PMSa. U tom slučaju napravite čaj od nevena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget