Top saveti za održavanje tepiha

Tepisi su važan detalj svakog prostora. Međutim, pored toga, tepisi su i „akumulatori“ prašine i ostale prljavštine i zato je važno da ih redovno održavate i čistite, posebno ako imate decu, ili neke respiratorne smetnje. Održavanje tepiha zavisi od materijala od kojih su napravljeni. Evo nekih saveta koji Vam mogu olakšati održavanje tepiha.

Održavanje vunenih tepiha

Vuneni tepisi su sjajan izbor za svaki dom, jer upotpunjuju prostor i doprinose osećaju topline. Međutim, svako ko ima vuneni tepih zna koliko je teško njegovo održavanje, posebno ako se isfleka. Posetom ovog sajta olakšajte sebi posao i potražite sebi tepihe koji će biti jednostavniji za održavanje.

Iako nije neophodno da se vuneni tepisi usisavaju svaki dan, preporučuje se to radi barem dva puta nedeljno. Tako ćete ukloniti prljavštinu i prašinu, ali i mikrobe koji se mogu razviti. Međutim, gledajte da prilikom usisavanja ne koristite tvrde četke, jer one mogu dovesti do oštećenja tepiha. Preporučljivo je da barem jednom mesečno istresete tepih. Jer, čak iako imate dobar usisivač, on nekad ne može ukloniti sve čestice prašine.

Koliko god vodili računa da ne isprljate tepih, uvek se desi da se nešto prospe i ostavi fleku. Kada se to desi, važno je da odmah reagujte. Ako prospete nešto tečno, na fleku stavite ubrus kako bi upio tečnost, a potom rastvorite u vodi neki deterdžent koji ne izbeljuje i pokušajte tako da skinete fleku. Kada čistite mrlju, počnite sa laganim trljanjem od spoljne strane ka centru fleke. Na ovaj način ćete sprečiti širenje mrlje. Potom, ubrusom pokupite tečnost. Veoma je važno da vodite računa da ne oštetite tepih intenzivnim trljanjem. Zato uvek nakon nekoliko pokreta proveravajte da li je mrlja nestala.

Svakom tepihu barem jednom godišnje potrebno „osveženje“ u vidu dubinskog pranja. Najbolje je da se dubinsko pranje tepiha uradi u tepih servisu. Dubinsko pranje tepiha može vratiti sjaj i svežinu Vašem tepihu. Važno je naglasiti da se proces pranja odvija na visokim temperaturama, pa se na taj način eliminišu mikrobi iz tepiha.

Međutim, ukoliko ne možete to sebi da priuštite, postoji alternativa. U ovom slučaju možete iskoristiti prašak za suvo pranje tepiha: pospite prašak po tepihu, sačekajte par minuta, a potom usisajte. Takođe tepih možete osvežiti i rastvorom sirćetne kiseline, limuna i vode. Utrljajte rastvor u tepih i sačekate da se osuši, a ovaj rastvor će eliminisati neprijatne mirise iz tepiha.

Održavanje staza i itisona

Itisoni i staze su dosta jednostavniji za održavanje u odnosu na čupave tepihe. Upravo zbog toga oni su sjajan izbor ukoliko imate kućnog ljubimca, jer ćete sa njih mnogo lakše ukloniti dlake. Međutim, bez obzira na sve prednosti koje ovi tepisi donose i njih je neophodno održavati.

Ovakve tepihe je takođe neophodno usisavati barem dva puta nedeljno. Ukoliko imate kućnog ljubimca, poželjno je i da imate neku tvrđu četku pomoću koje ćete moći da uklanjate dlake.

Ukoliko nešto prospete po itisonu ili stazi, mrlju možete ukloniti na isti način kao i kod čupavih tepiha. Dobra stvar je što su ovi tepisi napravljeni od čvršćih materijala, pa tečnost sporije prodire, a je samim tim i jednostavnije i brže uklanjanje mrlje.

I u ovom slučaju se preporučuje dubinsko pranje tepiha barem jednom godišnje kako biste osvežili tepihe. Međutim, dubinsko pranje u tepih servisima nije neophodno. Naime, ako imate vremena i dobru veš mašinu, ove tepihe možete i sami oprati. Dovoljno je samo da podesite mašinu za pranje osetljivih tkanina.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget