Šta pokazuje spermogram

Gotovo u 50% slučajeva kada par ima poteškoća sa ostajanjem u drugom stanju problem je kod muškarca. Muška neplodnost je često uzrokovana niskom produkcijom spermatozoida. Zbog toga doktori najčešće savetuju testiranje semene tečnosti (ejakulata).

Tom prilikom rade se dve analize – spermogram i spermocitogram.

Spermogramom dobijamo rezultate o broju i pokretljivosti spermatozoida, vreme likvefakcije, pH, volumen i boja ejakulata, viskoznost.

Spermocitogram daje rezultate o građi, odnosno izgledu spermatozoida, prisustvu leukocita, bakterija i sl.   

 

Šta govore rezultati

Rezultate analiza možete očekivati u roku od 1 do 7 dana. Prilikom analize i pregleda sperme proveravaju se sledeći parametri:

 

  • Boja i izgled semene tečnosti. Semena tečnost je svetle boje koja vuče na bele do sivkaste nijanse. Ne bi trebalo da sadrži neke druge boje, poput crvenkaste ili braon.
  • Broj (koncentracija) spermatozoida. Ukoliko je broj spermatozoida manji od 15 miliona po mililitru semene tečnosti smatra se da je u pitanju nizak broj spermatozoida.
  • Pokretljivost spermatozoida se ocenjuje na osnovu broja spermatozoida koji se kreću, ali i načina na koji se kreću. To je važno zbog toga što spermatozoid mora da pređe put da bi dospeo do jajne ćelije. 
  • Veličina i oblik spermatozoida utiču na mogućnost oplodnje jajne ćelije. Da bi rezultat bio normalan oko 40% spermatozoida treba da imaju normalan oblik i veličinu. Spermatozoid može biti i nedovoljno zreo i zbog toga nesposoban da oplodi jajnu ćeliju.
  • Količina semene tečnosti (volumen) govori o tome koliko semene tečnosti je obezbeđeno ejakulacijom. Ako je količina ejakulata mala, to može da ukazuje na mali broj spermatozoida. Ukoliko pak ima previše tečnosti, ovo može da znači da je količina semene tečnosti isuviše razređena.
  • Ph vrednost meri kiselost u semenoj tečnosti. Niske ili visoke vrednosti pH mogu uticati na stanje spermatozoida i njegovu pokretnost. Visoke vrednosti Vrednost mogu ukazivati na prisustvo infekcije, a niske da je uzorak kontaminiran ili da je ejakulatorni kanal blokiran.
  • Likvefakcija (razređenje) semene tečnosti je važna jer pomaže spermatozoidima da se kreću.Vreme ovog procesa takođe može da ukazuje na mogućnost postojanja problema sa plodnošću.

 

Pokretljivost i broj spermatozoida

Ako rezultati analiza pokažu da je pokretljivost spermatozoida problem, šanse za prirodnim zečećem ipak postoje i  veće su nego ukoliko postoje drugi problemi. Tokom analiza, osim što se utvrđuje koliko spermatozoida se kreće, saznajemo i kako se oni kreću.

Ako se spermatozoidi kreću većinom pravolinijski ili u veoma velikim krugovima kažemo da imaju progresivna pokretljivost. 

Druga vrsta pokretljivosti je ne-progresivna pokretljivost. To znači da se spermatozoid kreće, ali da se ne kreće pravo (progresivno). Može značiti i da se kreće u veoma uzanim krugovima.

Ukupna pokretljivost (mobilnost) podrazumeva procenat spermatozoida koji se kreću. Da bi nalaz bio normalan ukupna pokretljivost bi trebalo da bude bar 40-50%. 

 

Kako poboljšati spermogram?

Broj spermatozoida u uzorku se povećava kako se povećava vreme od poslednje ejkaulacije.

Ako želite da povećate broj spermatozoida doktori savetuju smanjenje unošenja alkohola, ako pušite da prestanete, održavanje zdrave telesne težine, izbegavanje tople kupke, saune i držanje laptopa u krilu, kao i primenu tehnika za ublažavanje stresa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget