Smernice za kupovinu letnjih guma

Danas gotovo ne možemo da zamislimo svakodnevicu bez automobila. Ipak, da bi nas verno služio, važno je da brinemo o njemu. Između ostalog, bitne su i letnje gume, a u nastavku slede smernice koje mogu biti pomoć pri njihovom izboru.

U skladu sa automobilom

Pri izboru letnjih guma moramo voditi računa o karakteristikama našeg vozila. U tom svetlu biraju se dimenzije pneumatika i neke njihove određene performanse. Kako je modela kola zaista mnogo, otuda je i širok izbor pneumatika za njih. Stoga moramo poslušati i savete koje možemo dobiti u auto-servisima, odnosno od majstora ili vulkanizera.

Stil vožnje, kilometraža, putevi

Na izbor pneumatika utiče i stil vožnje koji negujemo. Bitne su specifičnosti puteva kojima uobičajeno putujemo. Važno je da li se vozimo na kraćim relacijama ili pak upražnjavamo duga putovanja. Bitno je i da li vozimo često, svakodnevno.

Specifične karakteristike

Važno je znati da pojedinačne specifičnosti letnjih pneumatika, kao i posebne oznake na njima mogu biti presudne pri izboru. Njih treba sagledati i uporediti. To može biti visina, širina, tip šare. Karakteristično je da su letnje gume od zimskih različite upravo po šarama, odnosno, one su dizajnirane za toplo vreme, za puteve koji mogu biti užareni, suvi ili pak vlažni. 

Adekvatan izbor

Bez obzira na to što je širok dijapazon letnjih guma u prodaji, moramo ih pažljivo odabrati. One će svoju ulogu u potpunosti ostvariti samo ako su odgovarajuće. To znači da će vožnja biti udobnija, komfornija, kočenje i skretanje na putu bezbednije i generalno sigurnija. Takođe, na taj način čuvamo i svoje vozilo i troši se manje goriva. 

Sagledati ponudu

Kada se sagledaju svi aspekti koji su navedeni, odnosno kada znamo tačno šta tražimo, ne moramo odmah da se odlučimo za model. Možemo se konsultovati sa majstorom u kojeg imamo poverenja, prodavcima ili pak prijateljima, obići prodajna mesta, pregledati sajtove, čuti iskustva drugih. Same modele možemo međusobno uporediti, pa tek onda odlučiti. Ovaj izbor je važan jer od njega zavisi mnogo toga.

Letnje gume cena

Između ostalog, možemo upoređivati i cenu letnjih guma. Iako je ovaj parametar važan, ne bi trebalo da bude presudan jer ne mora uvek da znači da je viša cena direkno garant boljeg kvaliteta. Ipak, na njima ne treba ni štedeti jer ulaganje novca u automobil predstavlja ulaganje u bezbednost na putu. Ako želimo da stvorimo orijentacionu sliku, o ovoj temi možemo se informisati i ukucavanjem u pretraživač na internetu „letnje gume cena”, te pretragom, ali i neposrednim informisanjem. Takođe, bitno je malo istražiti jer možda baš naiđemo na sniženje.

Investicija na duge staze

Pneumatici se s vremenom zamenjuju, odnosno kupujemo nove jer su stari dotrajali. Ipak, to ne znači da ćemo letnje gume kupljene ove godine koristiti samo sada. Naime, one se upotrebljavaju kada otopli i bude više od sedam stepeni, od proleća do jeseni, ali kada zahladi, možemo da ih odložimo, a potom ponovo koristimo. Bitno je samo da budu očišćene i pravilno lagerovane kako se ne bi oštetile. Dakle, kada se sagleda celokupna slika, na prvom mestu koliko su koristan saveznik na putu, pitanje je koja je cena visoka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget