Savršena vikend putovanja

Kako biste putovali što više i imali zaista neku realnu šansu da obiđete svet, neophodno je da ili nađete posao sa fleksibilnim kancelarijom i radnim vremenom, ili da počnete da organizujete vikend putovanja i ne trošite ni jedan dan svog godišnjeg odmora.

Evropa zove, pakujte kofere

Za nas Evropljane, jasno je da su vikend putovanja po Evropi, zbog dužine leta barem, najpraktičniji izbor. Ručni prtljag je takođe plus, jer bez dodatnih troškova možete putovati niskotarifnim avio kompanijama. Pa, kuda prvo?

Turistički vodiči, kao i ljudi koji su dosta putovali, slažu se u oceni da je London savršeno mesto za vikend putovanja. Ukoliko se odlučite da ovde provedete godišnji odmor, uskoro bi otkrili da toliko toga nećete stići da pogledate. Umesto frustracija, jasno isplanirano i targetirano vikend putovanje ispuniće sva vaša očekivanja, i jasno će vam biti da ćete dolaziti po još. Problem za nas u Srbiji je neophodnost viza, dok su jeftiniji letovi sa našeg, i susednih, aerodroma plus.

Toskana – savršeno mesto za sva vaša čula

Za one koji vole šarm mediterana Toskana je sjajna opcija za vikend putovanje. Ovoj regiji u Italiji ćete se sigurno vraćati, a za početak odaberite posetu Ćinkve Tere, što u prevodu znači pet zemalja. Na italijanskoj rivijeri se nalazi pet sela, koja su pod zaštitom UNESCO, i koji čine Ćinkve Tere. Vernaca, Montesoro al mare, Manarola, Riomađore i Kornilija su sela koja su  meštani izgradili na liticama i stenama koje su deo brda okrenutih ka Ligurskom moru. Svako selo ima neku specifičnost – Montesoro krije sliku raspeća Van Dajka, Kornilija ima preko 300 stepenika od cigle, dok se Vernaca odlikuje stilom ligurijske gotike. Riomađore se ka moru spušta u obliku amfiteatra, a Manarolu odlikuju odbrambene kule. Već vam je jasno da ovo vikend putovanje nećete nikada zaboraviti.

Pariz, kao i London, grad je sa kojim nećete pogrešiti. Nemoguće je sagledati ga kroz dve nedelje godišnjeg odmora, pa su višestruka, najčešće romantična, vikend putovanja sjajna opcija. Kao i u Londonu, i ovde imate mnoštvo besplatnih aktivnosti i atrakcija koje su dostupne. Najlepše ga je posetiti u toku leta, jer bez obzira na brojne turiste, letnjih meseci možete da osetite njegov pravi duh, i uživate u šetnjama ili pikniku u parku.

Split i Dubrovnik nude mnogo

I u našem komšiluku nalaze se lokaliteti i gradovi savršeni za vikend putovanja. Jedan od njih je i hrvatski primorski grad, Split. Bez obzira da li ste fan Igre prestola, posetite Dioklecijanovu palatu, kao i ostrvo Šoltu. Nedaleko od Splita nalazi se i Markaska rivijera, sa brojnim autentičnim primorskim gradićima. Naravno, i Dubrovnik putovanje je savršena odluka za sve one koji žele da se opuste u prelepim ambijentu koji ovaj grad nudi.

Za kraj ove kratke liste lokacija pogodnih za savršeno vikend putovanje i beg od svakodnevnih obaveza, sačuvali smo Švedsku i grad Geteborg. Koliko god ozbiljno, promišljeno i predano vi isplanirali ovo vikend putovanje, budite spremni da vam ih vremenski uslovi, a posebno severni vetrovi, oduvaju u nepoznatom pravcu. Informišite se, imajte listu lokacija u glavi, ali se pripremite i za malo dirigovane spontanosti, kako vam vikend putovanje ne bi prošlo u nervozi i trzavicama.

Budimpešta, Firenca, Venecija, Edinburg, Kopenhagen, Lisabon… Nemoguće je odlučiti se kuda pre. Uz malo truda, i praćenja sajtova avio kompanija, i onih koji se bave rezervacijom smeštaja, vikend putovanja mogu da postanu vaša stvarnost. Moguće je obići Evropu, i pri tome ne bankrotirati, niti ugroziti godišnji odmor –  koji sada možete da posvetite posetama drugim kontinentima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget