Retro inspiracija za uredjenje stana

Čini se da se svakih dvadeset do trideset godina stari svet dizajna vraća na malo drugačiji i bolji način. Bilo da je reč o svetu mode, boja, kućnog dekora, retro stil je eklektična mešavina starih stilova i novih formi ili novih formi sa starim sjajem i materijalima.

Savremene  ideje za uredjenje stana variraju od psihodeličnih printova sedamdesetih, kao dekoracija zidova, do opsednutosti velikim komadima nameštaja i živahnim oblicima pedesetih godina prošlog veka. U svakom slučaju, retro dekoracija stana ušla je na velika vrata u naše živote.

Mnogi dizajneri često kombinuju retro sa vintage stilom iz malo dalje prošlosti i smatra se da je takva kombinacija pun pogodak.

Retro nameštaj – boje, suptilnost i savremenost

Ono što je nephodno kad je dekoracija stana u retro stilu u pitanju, svakako je uzbudljiv i izvrsno odabran retro nameštaj kao suprotnost modernim velikim prozorima koji pružaju smiren pogled.

Odmorite se i opustite  na udobnim retro sofama i foteljama. Ako su one jarkih boja i imaju hromirano postolje, doneće pedesete u Vaš stan. Podne lampe i lampe sa četvrtastim abažurom ili neki luster sa više boja odličan su svetlosni detalj.

Roze, plava ili zelena komoda će, čak i kao jedini retro nameštaj, biti pravo osveženje u pastelnoj prostoriji.

Ako pomislite na retro kuhinje, stvoriće vam se slika večera u boji iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Malo narandžaste i vesele crvene dobrodošle su da odagnaju monotoniju. Stolice sa šarenim meblom uneće živost u moderne domove, koji su uglavnom u neutralnim tonovima. Visoke barske stolice odneće vas u svet rock & roll-a.

Retro stil kao dekoracija zidova

Naravno, da bi dekoracija stana bila potpuna  morate se pobrinuti da i dekoracija zidova bude retro. Ako se odlučite za jednobojne komade nameštaja, možete dozvoliti sebi da eksperimentišete sa šarenim tapetama na zidovima. Ako volite jednobojne zidove, dozvoljene su sve boje: od avokado zelene, senf žute, indigo plave do različitih tonova braon, pa i bele i crne.

Kao dekoraciju, na zidove možete staviti retro police, neobičan zidni sat ili ogledalo, sliku punu boja ili zanimljiv ram za slike sa porodičnim fotografijama. Izbor je neograničen.  Ove sitnice zaista mogu biti od pomoći ako ste veliki ljubitelj retro stila, a nemate novca za krupnije komade nameštaja.

Gde pronaći ideje za uredjenje stana?

Od najjednostavnijih šara do najjačih boja, retro dizajn je evoluirao godinama, a ipak uvek zadržava istu strast i glavne ideje za uredjenje stana. Vaš dom može da oživi  uz retro, a vi ćete biti zadivljeni kombinacijom retro stila i modernog pristupa dekorisanju i možda, na trenutak, zaboraviti u kom vremenu živite.

Ako volite retro nameštaj i želite da dekoracija stana bude u retro fazonu, potrebno je malo hrabrosti i mašte da eksplozija boja i šara na pravi način zaživi u vašem domu. Jer, retro je takav – hrabar, upadljiv i pun kontrasta.

Ideje za uredjenje stana možete pronaći u retro filmovima, knjigama, časopisima. Inspiraciju možete dobiti i ako na internetu pogledate slike koje postavljaju dizajneri enterijera, koji su zadovoljni efektom retro fazona postignutog pri uredjenju stanova klijenata. I, naravno, možete posetiti HomeArt i odabrati nešto po svom ukusu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget