Pomozite svojoj deci u očuvanju zdravih zuba i osmeha

 

Oralna higijena je izuzetno važna, pa uvođenje dece u svet pravilnog i redovnog pranja zuba i posete stomatologu je neophodna od najranijih dana. Iako su u pitanju mlečni zubi, oni mogu da budu zahvaćeni karijesom što ume da bude jako traumatično i bolno za mališane. Zato je prevencija u pojavi karijesa kod dece veoma bitna, jer zdrave mlečne zube zameniće stalni zubi bez karijesa i ostalih dentalnih problema. 

Preventivna stomatologija i na polju očuvanja oralnog zdravlja dece nudi rešenje u vidu zalivanja fisura, a više informacija o ovom postupku dobili smo od stomatologa iz stomatološke ordinacije Pavlović. 

Šta podrazumeva zalivanje fisura?

Žljebovi i neravnine na površini zuba su mesta gde se hrana najviše zadržava, što pogoduje razvoju bakterija i bržoj pojavi karijesa. Upravo ta udubljenja, tj. fisure su najosetljiviji delovi zuba, koje bi trebalo zaštiti već neposredno posle nicanja stalnih zuba. 

Zalivanje fisura podrazumeva stomatološki postupak koji se pokazao kao idealan način u prevenciji od karijesa i očuvanja zuba kod dece, ali i starijih osoba koji žele dodatnu zaštitu svojih zdravih zuba. Ova procedura je veoma jednostavna i bezbolna, a podrazumeva popunjavanje fisura specijalnim materijalom – zalivačem, koji pomaže u prevenciji sprečavanja od karijesa. Na taj način, čišćenje zuba je jednostavnije, jer se manje hrane zadržava u njihovim udubljenjima.

Na koji način se obavlja postupak zalivanja fisura?

Zalivanje fisura traje veoma kratko, svega nekih 10 do 15 minuta i ne zahteva primenu anestezije ni brušenje zuba, što je idealni tretman za mališane koji prvi put dolaze na pregled ili imaju neosnovani strah od zubara. 

Da bi se izvršio postupak zalivanja fisura, neophodno je prethodno obaviti stomatološki pregled. Ukoliko je nicanje zuba u potpunosti završeno i ukoliko je zub zdrav, može se pristupiti popunjavanjem zubnih udubljenja zalivačem. 

U stomatološkoj ordinaciji Pavlović, zalivanje fisura veoma jednostavno i brzo obavljaju stomatolozi dr Irena Pavlović i dr Ana Rakočević, naročito ako je saradnja sa malim pacijentima dobra. Više informacija o njihovom radu možete pogledati ovde

Da bi se pristupilo ovoj proceduri, zubi se čiste od naslaga i nečistoća pomoću specijalnih četkica i paste za zube. Potom se na površinu zuba nanosi kiselina, koja dodatno čisti zub i omogućava lakše vezivanje zalivača, koji se potom nanosi na zub u tankom sloju. Vremenom, iz zalivača se oslobađa fluor, koji predstavlja najvažniju komponentu u prevenciji karijesa. 

Više o postupku zalivanja fisura i ceni usluga možete pogledati na sledećem linku- https://www.stomatolog-beograd.rs/sr/zalivanje-fisura/.

Ko je sve idealan kandidat za ovaj stomatološki tretman?

Osim dece, zalivanju fisura mogu pristupiti i odrasli. Postupak je sličan kao i kod dece i podrazumeva detaljan stomatološki pregled da bi se utvrdilo stanje zuba. Zatim se zubi čiste od zubnog kamenca i naslaga, pa se potom nanosi zalivač. 

Kako se održava higijena zuba sa zalivenim fisurama?

Iako su zubi preventivno zaštićeni od karijesa, to ne umanjuje činjenicu da je redovna oralna higijena i dalje neophodna. Takođe, redovni stomatološki pregledi su od velikog značaja, jer se zalivači vremenom skidaju, pa je posle izvesnog vremena neophodna njihova dopuna ili zamena. 

Zato pomozite vašem mališanu da raste sa lepim i zdravim osmehom i izraste u zdravu i odgovornu osobu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget