Polaganje vozačkog ispita – jedna od bitnijih odluka svakog tinejdžera

Kada ste u tinejdžerskim godinama, pored odluke koju ćete srednju školu upisati, tu je još jedna bitna odluka a tiče se upisa u odgovarajuću auto školu u svrhu dobijanja vozačke dozvole. Danas imate tu mogućnost da za određenu kategoriju krenete sa obukom pre navršenih osamnaest godina, dok ćete polaganju završenog ispita moći da pristupite tek kada postanete punoletni. 

Veliki broj mladih sa nestrpljenjem iščekuje da samostalno sedne za volan. Na taj način oni polako ulaze u svet odraslih. Polaganje vozačkog ispita većina tinejdžera doživljava kao jedan od bitnijih segmenata svog života.

Ukoliko vam je stalo da što pre postanete vlasnik vozačke dozvole, i planirate da sa časovima obuke kao i teorijske nastave krenete već sa šesnaest godina, treba da znate da ćete prilikom sklapanja ugovora sa auto školom morati da povedete jednog roditelja koji će isti potpisati umesto vas s obzirom da još uvek niste punoletni. 

Polaganje za auto – najčešći izbor mnogih tinejdžera

Definitivno, kada je odabir kategorije za polaganje vozačkog ispita u pitanju, B kategorija spada u najtraženiju s obzirom da nakon položenog ispita stičete mogućnost da samostalno upravljate četvorotočkašem, tj. automobilom. Prilikom polaganja za auto, treba uzeti u obzir činjenicu da danas imate široku ponudu auto škola, naročito ukoliko živite u većem gradu. Danas, sve auto škole nude uslugu polaganja za auto, a u koju školu ćete se upisati zavisi od mnogo toga. 

Prilikom odabira auto škole ne biste trebali da žurite

Ako planirate da što pre krenete sa časovima kako biste u svom novčaniku imali još jedan bitan lični dokument kao što je vozačka dozvola, pre upisa u auto školu dobro se raspitajte kakve uslove nude da biste na kraju bili zadovoljni odabirom. 

Naročito se raspitajte kakvi su uslovi plaćanja. S obzirom da će vas kompletna obuka kao i samo polaganje završnog ispita dosta koštati, bilo bi poželjno odabrati onu auto školu koja nudi opciju isplate u ratama, tj. na odloženo. Tako nećete opteretiti svoje finansije kao što bi bio slučaj da morate sve odjednom da platite. 

Takođe, gledajte da izaberete onu auto školu koje imaju iskusne instruktore za vožnju. Tako nećete puno vremena izgubiti, a instruktor će moći više da vam se posveti na samoj obuci. Individualni pristup kandidatu je nešto što možete očekivati od svih auto škola koje imaju dobru reputaciju. Jedan od takvih auto škola jeste Auto škola Pavlin iz Beograda, koja može da se pohvali sa velikim brojemzadovoljnih vozača koji su položili iz prve.

Koji su uslovi polaganja za B kategoriju?

Kada govorimo o polaganju za auto, po najnovijim uredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, sa šesnaest godina stičete uslov da krenete sa časovima vožnje, dok ćete za izlazak na završni ispit morati da sačekate da budete jednu godinu stariji. Sama obuka podrazumeva da će biti neophodno  da odslušate 40 časova koji se tiču teorijskog dela kao i isto toliko časova praktične obuke. Pored toga, podrazumeva se i da prođete kroz obuku za pružanje prve pomoći. 

Možda vam sve ovo može delovati kao previše obaveza. Ipak, ne biste trebali tako da razmišljate. Na kraju svega, važno je da steknete određena znanja i veštine kako biste jednog dana postali iskusan učesnik u saobraćaju.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget