Organizacija u poslovnom svetu – Ključ uspeha!

Devojka za stolom

Ukoliko želite da budete uspešni u poslovnom svetu, svaki detalj je bitan. Od vašeg obrazovanja, načina na koji vodite poslove i shvatate svoje obaveze do toga kako izgleda vaš radni prostor i koliko pažnje posvećujete detaljima. Biti organizovan znači voditi računa o svemu i u svakom trenutku znati sve svoje obaveze ali i gde vam se šta od stvari nalazi. Iako se za kreativnost često vezuje haos, kada je posao u pitanju, organizacija je ključ uspeha i način na koji svako ko je priznat i uspešan dolazi do najboljih rezultata.

Čist i uredan radni prostor

Svi saveti koji se tiču uređivanja radne sredine počinju od sređenog prostora bez previše nereda. Ovo je bitno jer prostor u kom radimo treba da bude uredan kako bismo imali mesta da radimo bez ometanja ali i kako bismo u bilo kom trenutku mogli da pronađemo sve što nam je neophodno za rad. Potrudite se da na kraju svakog dana rasklonite sve što ste koristili kako vas narednog jutra ne bi dočekao nered. Takođe, nakon završenog posla, sklonite sve što vam neće biti potrebno do kraja radnog vremena kako biste imali prostora za rad. Ovo će vam značiti i kada je u pitanju mentalni odmor na radu jer se nećete nervirati usled nereda i nemogućnosti da pronađete dokumenta i sve što vam je potrebno.

Organizacija radnog stola

Na radnom stolu treba da se nalaze stvari koje koristite svakodnevno i koje treba da vam stoje pri ruci kako biste ih lako pronašli. Glavna površina radnog stola treba da bude čista i bez previše stvari kako biste mogli da koristite taj prostor za rad. Kada završite sa određenom dokumentacijom, odložite je u prostor za skladištenje kako biste izbegli gomilanje papira na stolu. Podelite radni sto na nekoliko segmenata – stvari koje hitno morate da rešavate i stvari kroz koje morate da prođete taj dan i biće vam lakše da se organizujete.

Materijali i sredstva za rad

Svi materijali koje ne koristite stalno kao i dodatna sredstva u koji uglavnom spada kancelarijski materijal koji je potrošna roba treba da bude odložen tako da vam ne smeta. Kada je u pitanju spisak neophodnih stvari za rad, obratite pažnju da odaberete kvalitetniji papir za kopiranje, funkcionalan nameštaj i odgovarajući kancelarijski materijal kako bi vam sve što koristite u radu služilo svrsi. Pronađite adekvatno mesto za sve što koristite svakodnevno i za ono što vam služi kao rezerva kako biste sprečili nered u kancelariji.

Prostor za skladištenje i odlaganje

Kako biste izbegli nered na stolu i gomilu papira u celoj kancelariji, neophodno je da imate odgovarajući prostor za skladištenje u koji možete da smestite sav materijal, dodatnu računarsku opremu ali i dokumentaciju koju je potrebno da čuvate. Sve ono što vam često treba, možete da smestite bliže vašem radnom stolu. Budite oprezni prilikom kreiranja prostora za skladištenje kako ne biste zatrpali kancelariju velikim komadima nameštaja i time smanjili prostor za rad.

Nameštaj i dekorativni elementi

Nameštaj igra veliku ulogu u funkcionalnosti kancelarije ali i organizaciji prostora. Pre no što se upustite u opremanje radnog prostora, obratite pažnju na elemente koji su vam zaista potrebni. Velike komade nameštaja prve rasporedite pa na osnovu preostalog mesta dodavajte ono što vam je još potrebno. Kada je u pitanju dekoracija, ponekad ona može da ima više uloga – prostor za odlaganje može da bude ukrašen raznim korpama i posudama za odlaganje koje će imati i zadovoljavajući vizuelni efekat, ali i poslužiti kao prostor za odlaganje.

Svaki od ovih elemenata je neophodan kako biste bili uspešni i bili u mogućnosti da se razvijate i napredujete u poslovnom svetu. Ukoliko ovo nije nešto na šta ste navikli, pokušajte da promenite barem jednu od ovih navika kako biste uvideli prednost dobre organizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget