Od Slavije do Kalemegdana – koracima kroz burnu istoriju

 

Beograd nije samo Knez Mihailova. Premda naš domaći pandan najpoznatijim svetskim šetalištima itekako ima šta da ponudi svojim posetiocima, mnogo toga o Beogradu možete saznati i ako se bar malo udaljite iz strogog centra grada.

Ako šetačku zonu, koja sa jedne strane izlazi na Terazije, a sa druge na Kalemegdan zamenimo sa isto tako uzbudljivom Slavijom, istorijskim Vračarom ili pak izuzetno dobro pozicioniranim Banovim Brdom, dobićemo priču o Beogradu koja je jedinstvena, unikatna i neponovljiva. Dobićemo priču o istorijskim događajima koji su obeležili ovo podneblje i priču o ljudima koji su gradili ovaj grad. 

Možda jedna od najatraktivnijih lokacija za boravak u Beogradu, Slavija je jedan od najpoznatijih trgova u Beogradu i mesto odakle se može najbolje pešice istražiti grad. Kažemo pešice, jer samo Beograđani znaju kakva saobraćajna zbrka može da bude na ovom najvećem kružnom toku u gradu. Da bi vam saobraćajni stres bio blaži, gradsko rukovodstvo je instaliralo fontanu sa zvucima pesama Majkla Džeksona, odakle i započinjemo ovaj obilazak.

Sa jedne strane Slavija se nastavlja na Vračar, duhovno središte ovog grada, dok se drugim svojim stranama okreće ka centru. Premda je ulica Kralja Milana jako atraktivna zbog brojnih institucija kulture koje se u njoj nalaze i koja vodi direktno na Terazije, krenućemo u obilazak grada preko Nemanjine ulice. 

Park Manjež

Prvo na šta ćemo naići ako krenemo Nemanjinom ulicom od Slavije jeste park Manjež. Leti zeleno utočište sa prijatnom hladovinom, zimi mesto gde deca mogu da naprave Sneška Belića, park Manjež je danas mesto koje čuva brojne umetničke skulpture i spomenike. Dobio je naziv po francuskoj reči koja znači konjička škola. Zapravo, park je tako i nastao, kao mesto gde je Kraljeva konjička garda izvodila konje na vežbe. Park je zvanično uređen 1933. godine, za vreme Karađorđevića.

Muzej grada Beograda

Odmah preko puta naići ćete na jednu od najstarijih i najznačajnijih gradskih institucija, Muzej grada Beograda, pa ako želite da se ugrejete i usput saznate nešto novo, eto pravog mesta i prave prilike. Muzej je osnovan još 1903. godine i od početnih 155 eksponata, narastao do značajne postavke od 157.000 predmeta. Mnogi značajni ljudi iz sveta nauke i kulture su radili na jačanju ove institucije, kao što je Branislav Nušić na primer. Danas se u sastavu Muzeja nalazi čak 11 odvojenih zgrada sa svojim postavkama, među kojima su Muzej Ive Andrića, Konak kneginje Ljubice, Arheološki lokalitet Vinča i mnogi drugi. 

Stara zgrada Generalštaba

Staru zgradu Generalštaba Beograđani pamte još po nazivu „Kamena palata“. Sagrađena je u periodu od 1924. do 1928. godine prema projektu ruskog arhitekte, zbog čega se često naziva i Baumgartenova palata. Ova monumentalna i izuzetno dekorativna zgrada predstavlja ponos javnih građevina, koje su podignute između dva svetska rata. Izgrađena je u duhu akademizma i od 1984. godine se nalazi pod zaštitom države.

Ministarstvo odbrane

Ono što, međutim, država nije mogla da zaštiti je zgrada Ministarstva odbrane, urušena za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Zjapeće ruševine ovog grandioznog objekta svedoče o jednoj bolnoj tački srpske istorije na kraju 20. veka, kada je 19 zemalja bombardovalo centar glavnog grada. Ukoliko se sećate toga perioda, onda vam neće biti prijatno podsećanje na događaje koji se nikada više ne smeju ponoviti. Za one koji dolaze u Beograd, trebalo bi im pokazati ruševine, kao svedočanstvo o demokratskim zemljama i njihovim progresivnim metodama demokratskog prevaspitavanja.

Vlada Republike Srbije

Sedište vlade je mesto okupljanja najviših državnih organa u zemlji, u okviru kojih posluju i mnoga pojedinačna ministarstva. Poznata je i kao mesto gde je izvršen atentat na demokratskog premijera, Zorana Đinđića, čime se značajno uticalo na političku klimu u Srbiji na početku 21. veka.

Spomenik Stefanu Nemanji

Na mestu gde je nekada bila velika raskrsnica i ukrštanje tramvajskih i autobuskih linija koje su vodile do Glavne železničke stanice, sada se nalazi široki plato sa spomenikom Stefanu Nemanji, rodonačelniku najznačajnije srednjovekovne srpske dinastije Nemanjići. I dok će jedni sa oduševljenjem govoriti o širini i lepoti novog trga, kao i o simboličkom značaju monumentalnog spomenika, drugi mogu skrenuti pažnju na neke strukturalne probleme ovog grada. 

Sava Promenada

Izgadnja Beograd na vodi je uveliko promenila lični opis grada. Gotovo da se više i ne sećamo šta je nekada bilo tu. Ono što sada vidimo je moderan stambeni blok sa luksuznim stanovima koji gledaju na reku. U panoramski pogled savršeno se uklapa najveći tržni centar na Balkanu, čuvena Galerija, i promenada s kafićima i restoranima, koja vodi uz reku sve do zidina Kalemegdana.

Kalemegdan

Od Slavije do Kalemegdana stiže se preko Nemanjine za nepunih 40 minuta laganog hoda. Kontrapunkt grada, sukob između novog i starog, vidi se na svakom koraku. Nađite samo dobrog vodiča i možete da budete upućeni u prilike grada kao dugogodišnji stanovnik naše zemlje. Biće vam zanimljivo, u to ne sumnjajte!

I dok sa mesta gde se nalazi najpoznatiji beogradski spomenik posmatrate kako se Sava uliva u Dunav, imajte u vidu da su mnogi osvajači rušili ovaj grad, ali da su ga samo Beograđani iznova gradili i podizali.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget